RIM – Novi veliki arheološki projekat predviđa značajna otkrića o životu u rimskoj imperiji, uključujući genetske profile stanovnika grada, njihove obroke, zanimanja i zdravlje, ali ne raduju se svi tim istraživanjima, piše Gardijan.

Vulkanolozi tvrde da se novim iskopavanjima rizikuje uništavanje tragova o erupciji iz 79. godine naše ere, koji bi mogli biti presudni za zaštitu 600.000 ljudi koji danas žive u podnožju Vezuva.

Nakon godina tinjajućih napetosti, došlo je do sukoba između dve naučne frakcije, a vulkanolozi su ovog meseca objavili otvoreno pismo u časopisu “Nature”, kritikujući „alarmantno“ uništavanje vulkanskih slojeva, navodi se u tekstu objavljenom na Gardijanu.

Kristofer Kilburn, naučnik na Londonskom univerzitetskom koledžu, smatra da je razlog zašto je Pompeja postala sinonim za katastrofu skrajnut i da postoji frustrirajući osećaj da se vulkanologija ne shvata preterano ozbiljno. 

“Kad odete u Pompeju, tamo se uopšte ne spominje vulkan”, dodao je Kilburn.

Prema njegovim rečima, naučnicima je zabranjen pristup određenim područjima iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga. 

“Ali kada se nađe nešto zanimljivo, sve TV ekipe i mediji su tamo”, rekao je on. 

“Izgleda da za njih nije opasno, ali je bilo opasno za profesionalne vulkanologe”, istakao je naučnik.

Arheolozi tvrde da sarađuju sa vulkanolozima na Univerzitetu u Napulju i ističu da postoji još mnogo vulkanskih stena izvan zone arheološkog interesa kojima naučnici mogu da se bave, prenosi Gardijan.

Tanjug /Foto :Pixabay