BEOGRAD/VAŠINGTON – Rezolucija kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići trebalo bi u narednim nedeljama da se nadje na glasanju donjeg doma Kongresa SAD u punom sastavu, potvrdjeno je za Glas Amerike u kancelariji kongresmena Lija Zeldina, podnosioca inicijative za usvajanje tog dokumenta.

U dokumentu koji je u sredu ponovo usvojio Odbor Predstavničkog doma za spoljne poslove navodi se da od napretka u rešavanju ubistva američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija treba da zavisi razvitak odnosa SAD i Srbije.

“Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih s njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine”, navodi se u rezoluciji, izmedju ostalog.

U rezoluciji se dodaje da bi rešenje tog ubistva Srbija trebalo da postavi kao prioritet.

“Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti”, navodi se u tekstu.

Navodi se i da nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, čija je jedinica kontrolisala oblast u kojoj su pronadjena tela braće Bitići, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu i da je visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke.

Posle ponovnog usvajanja rezolucije u Odboru za spoljne poslove, porodica braće Bitići zahvalila se na angažmanu američkom kongresmenu Eliotu Engelu i predstavniku Liju Zeldinu na podršci u njihovom pokušaju da ostvare pravdu.

“Svet zna da Srbija štiti ratne zločince, uključujući one koji su ubili moju braću. Niko ne može biti prevaren”, rekao je Iljir Bitići.

On je nekoliko puta javno govorio da je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobio informacije da je za ubistvo njegova tri brata odgovoran Goran Radosavljević Guri, navodi Glas Amerike.

Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su juna 1999. godine zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti, ilegalnog ulaska u zemlju, i osudjeni na po 15 dana zatvora.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, oni su izvedeni na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju i odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, gde su dva dana kasnije ubijeni mecima u potiljak.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na području baze koju je u vreme njihovog ubistva kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronadjena sa vezanim rukama i sa ranama od metaka na potiljku.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je krivice dva policajca optužena za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva američkih državljana.

Beta