JERUSALIM – Rusija je danas rekla da je Izrael izveo niz napada iz vazduha na mete u Siriji u ponedeljak ujutru, ocenivši da ti napadi prete da destabilišu region.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da je šest izraelskih borbenih aviona iz libanskog vazdušnog prostora izvelo napade pred zoru, na čijoj su meti navodno bile iranske i proiranske pozicije u susednoj zemlji, posebno one povezane sa transferom oružja libanskom Hezbolahu i drugim ekstremističkim šiiitskim organizacijama u regionu, preneli su izraelski mediji.

Izrael je odbio da komentariše te udare, izvedene manje od nedelju dana posle trilateralnog sastanka sa SAD i Rusijom u Jerusalimu radi diskusije o iranskom vojnom prisustvu i regionu.

U udarima je ciljano više od deset meta u Siriji, kraj Damaska i u provinciji Homs.

Bio je to najveći napad od maja kada je izraelska vojska odgovorila na raketni udar iranskih vojnika na izraelsku vojnu poziciju na Golanu.

U napadima u ponedeljak ujutru poginulo je 16 ljudi, uključujući šest civila, ali je ostalo nejasno da li su oni ubijeni eksploziji izraelskih raketa, pokušajima sirijske vojske da ih presretne ili u nekoj vrsti sekundarne eksplozije. Deset žrtava bili su pripadnici proiranskih grupa, većinom stranci.

“Zabrinuti smo za taj alarmantan razvoj situacije. Nasilne akcije koje uveliko krše suverenitet Sirije ne samo da ne doprinse normalizaciji situacije u toj zemlji već takodje nose pretnju od regionalne destabilizacije”, rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje o udarima.

Izraelska vojska je priznala da je izvela stotine udara iz vazduha na Siriju u poslednjim godinama uglavnom na mete povezene s Iranom koji podržava sirijskog predsednika Bašara Asada u ratu u Siriji.

Medjutim, Izrael uglavnom ne komentariše pojedinačne udare ako nisu odgovor na napade iz Sirije.

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad Josi Koen rekao je u ponedeljak da Izrael ne može da prihvati da Sirija postane mesto odakle iranske ili neke druge snage deluju protiv Izraela.


Beta