SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je sinoć da proizvoljne i zlonamerne optužbe koje je iznela hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavljaju izraz njene sve izraženije islamofobne politike prema BiH i Bošnjacima, koja se, kako ističu iz te stranke, “temelji na ideji etničke i verske supremacije i ima elemente fašizma”. 

Kako navodi SDA, nijedan ozbiljan i relevantan faktor u međunarodnoj javnosti neće poverovati u njene neistine, ali i svi u Evropi i svetu znaju jako dobro da je predsednica Hrvatske predvodnica politike koja je dovela do toga da se u Hrvatskoj otvoreno glorifikuju osuđeni ratni zločinci i da neonacističke grupe imaju sve izraženiji uticaj na političke procese, prenosi Fena. 

“Paradoksalno je da predsednica Hrvatske daje izjave sa elementima fašizma upravo u Izraelu, dok u Hrvatskoj toleriše rast militantnih ustaških i neonacističkih pokreta, koji slave NDH i ratne zločince koji su učestvovali u izvršenju Holokausta”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da optužbe predsednice Hrvatske usmerene protiv BiH i Bošnjaka nikada neće biti kredibilne, jer nemaju nikakvog utemeljenja, dok je istina o Udruženom zločinačkom pokretu “koji je sezao od Prlića i Bobana do Šuška i Tuđmana, utvrđena pred UN-ovim tribunalom u Hagu”. 

“Upravo sve agresivnije izjave iz Zagreba ukazuju na potrebu da se još snažnije širi i prenosi i dalje po svetu ta istina, jer stvaranje ambijenta u Hrvatskoj u kojima su ratni zločinci modeli ponašanja predstavlja najveću pretnju miru i stabilnosti u ovom delu Evrope”, navodi SDA.

Tanjug /foto:sda.ba