NOVI PAZAR – Bošnjački institut za nauku, kulturu i umetnost iz Novog Pazara pokrenuo je seriju tribina kojom se otvaraju važna pitanja za Bošnjake Sandžaka i Srbije. Još jedna u nizu koja je okupila veliki broj ljudi zainteresovanih za temu „Perijeva zbirka i bošnjački nacionalni identitet“ održana je u Novom Pazaru.

Direktor Bošnjačkog instituta Elijas Rebronja smatra da su teme koje budu tretirali stručnjaci na predavanjima, tribinama i okruglim stolovima od izuzetne važnosti za Bošnjake ovih prostora, posebno za mlađi naraštaj.

Rebronja je naglasio da je prošlo vreme „dokazivanja negatorima da nas ima i da jesmo, već da se Bošnjaci već vekovima bave proučavanjem sopstvene kulture”.

Sa naučnim otkrićima u oblasti usmene književnosti Bošnjaka, prisutne na tribini “Perijeva zbirka i bošnjački nacionalni identitet“ upoznao je predavač dr Mirsad Kunić sa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

“Još jednom se dokazuje da je jezik nauke i činjenica najbitniji kad je u pitanju rasvetljavanje bošnjačke prošlosti i identiteta”, naglasio je dr Kunić.

Tribina je održana u prostorijama Sandžačke demokratske partije, koje, kako je i ranije najavljeno, postaju veliki obrazovno-edukativni centar u Novom Pazaru.


Tanjug