Globus osiguranje

BEOGRAD – Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da će se, kako se približavaju parlamentarni izbori na Кosovu i Metohiji, nastaviti pritisci na Srbe.On je, gostujući u Dneviku Radio televizije Srbije (RTS), rekao da hapšenja Srba predstavljaju pokušaj da se napravi veštački balans zbog toga što Specijalni sud poziva bivše pripadnike OVK.

Naveo je da je, što se tiče Srpske liste, Vlada u Prištini pala pre godinu dana, kada su počele serije poteza čiji je cilj bio zastrašivanje Srba.

Simić je ukazao da će, kako se budu približavali izbori, ta “politika zastrašivanja dobiti još više na značaju jer albanski lideri nemaju šta da ponude biračima, već samo mržnju prema Srbima”.

Rekao je da Srpsku listu obavezuje odlučnost gradjana da opstanu na Кosovu, ao i 95 odsto glasova koje je dobila na izborima u opštinama na severu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Simić je rekao da je namera onih koji su izazvali izbore, pre svega, da iz toga politički profitiraju i da blokiraju dijalog.

Naveo je da sa srpske strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da reši pitanje ali da Priština izbegava mogućnost nastavka dijaloga.

Simić je istakao da u Prištini nema nikoga ko želi da pokrene dijalog, da sve partije izbegavaju tu temu i da je neće ponuditi biračima.

Kada je reč o rokovima za održavanje izbora, Simić kaže da, prema dosadašnjim informacijama, ostavka Ramuša Haradinaja još nije zvanično predata.

Kada se ona preda, kosovski predsednik Hašim Tači ima rok od deset dana da raspiše izbore koji onda treba da se održe u roku od 30 do 40 dana, rekao je Simić.

Zato je, rekao je, prva polovina septembra realan rok za održavanje parlamentarnih izbora.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here