PRIŠTINA – Predsednik Kosova Hašim Tači je danas ocenio da je Međunarodni sud pravde pre devet godina potvrdio pravo Kosova na nezavisnost.

“To je bila najveća međunarodna pobeda Republike Kosovo, koja je otvorila put jačanju međunarodnog subjektiviteta i zauvek označila naše pravo na samoopredeljenje. Ova odluka je otvorila put članstvu Kosova u NATO, EU i UN”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je na devetu godišnjicu odluke Međunarodnog suda pravde izjavio je da je taj sud “zapečatio legitimitet i međunarodni subjektivitet proglašenja nezavisnosti Kosova”.

Pacoli je dodao da je ta odluka bila “istorijsko dostignuće za novu državu” i “snažna poruka za suzbijanje glasova protivnika nezavisnosti” koju su doneli “demokratski izabrani predstavnici naroda”.

Međunarodni sud pravde je pre tačno ;devet godina zaključio da “deklaracija o nezavisnosti doneta 17. februara 2008. nije prekršila opšte međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti (1999) niti ustavni okvir”.

Ta sud je zaključio da “shodno tome, usvajanje te deklaracije nije prekršilo nijedan primenjivi princip međunarodnog prava”.

Beta