VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi mogao okončati dvodecenijski rat u Avganistanu za samo nekoliko dana, ali da bi poginuli milioni ljudi a Avganistan bio “zbrisan s lica zemlje”.

“Mogao bih da dobijem taj rat za nedelju dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi. Kada bih poželeo da dobijem taj rat, Avganistan bi bio zbrisan s lica zemlje. Nestao bi. Bilo bi gotovo za bukvalno 10 dana”, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući prilikom susreta s pakistanskim premijerom Imranom Kanom, od koga želi pomoć u mirovnim pregovorima s talibanima.

Približavanje Kanu je preokret za Tramp koji je bio veoma kritičan prema Pakistanu a sada se nada da će Kanova vlada iskoristiti uticaj koji ima na talibane zarad napretka mirovnog sporazuma i tako pomoći SAD da se povuku iz Avganistana.

Prijatan prijem u Beloj kući je drastična promena u odnosu na umanjenje pomoći Pakistanu za više miliona dolara uz poruku da Islamabad daje samo “laži i obmane”.

I Kan se u to vreme oštro izražavao o Trampu, ali je sada rekao da je Pakistan voljan da radi na okončanju rata. SAD žele da Pakistan privoli talibane da pristanu na prekid vatre i pregovore s avganistanskom vladom, ali i da prestane da pruža utočište ekstremističkim grupama. Trampovi komentari o uništenju Avganistana će verovatno uznemiriti Avganistance koji se već godinama bore protiv talibana uz američke i NATO snage.

Rat u Avganistanu je počeo američkom invazijom posle 11. septembra 2001, s ciljem svrgavanja talibanskog režima i hvatanja vodje al-Kaide Osame bin Ladena.

Kako se taj rat vukao dalje, odnosi SAD i Pakistana su imali uspone i padove a na najnižem nivou su se našli u vreme Baraka Obame, kada su SAD izvršile napad na zgradu u Pakistanu u kojoj se nalazio bin Laden i ubile vodju al-Kaide a da o tome nisu obavestile Islamabad. Sada obe zemlje tvrde da žele da izglade nesporazume.

Kao znak toga, Kan je u Vašington doputovao s načelnikom generalštaba i šefom moćne vojne obaveštajne službe ISI

Osim Avganistana, teme razgovora su bile energetika, odbrana i trgovina ali i Indija, arhineprijatelj Pakistana, i bliske veze Islamabada s Kinom.

Tramp je rekao i da mu je indijski premijer Narendra Modi prilikom nedavnog susreta zatražio da posreduje u sporu Indije i Pakistana oko Kašmira.

Iz indijskog ministarstva spoljnih poslova je potom rečeno da “premijer nije izneo takav zahtev” i da se sva pitanja s Pakistanom rešavaju isključivo bilateralno.

Beta AP