PRAG – Medjunarodna nevladina organizacija za borbu protiv korupcije Transparensi internešenel (TI) tužila je sudu češkog premijera Andreja Babiša za klevetu i traži izvinjenje zato što je poslednjih godinu dana 17 puta javno u medijima nazvao korumpiranom organizacijom.”Ne želimo da pustimo bilo koga da blati naše ime, bilo da je to premijer ili bilo ko drugi. Moramo da ustanemo protiv tih kleveta i da reagujemo. Apsolutno smo sigurni, premijer Babiš širi o nama neosnovane laži i uopšte se ne deranžira da bilo šta dokazuje”, kazao je za on lajn dnevnik Aktualne.cz direktor češke podružnice te medjunarodne organizacije David Ondračka.

Babiš je počeo da označava TI za korumpiranu organizaciju avgusta prošle godine, kada su parlamentarna opoziciona Piratska stranka i češka TI prijavile Evropskoj komisiji da je premijer u sukobu interesa kao jedini korisnik profita hemijskog i agro koncerna Agrofert. Poslovanje tog koncerna izdašno pomažu dotacije Evropske unije, ali zbog čeških zakona o sukobu interesa Bobiš je 2017. godine bio prinudjen da stavi u poverenički fond i formalno, dok je premijer, da ne bude vlasnik svoje poslovne imperije.

Otkako su kontrolori iz Evropske komisije u aprilu ove godine u dva preliminarna izveštaja potvrdili podozrenja Piratske stranke i TI da je Babiš, drugi najbogatiji tajkun u zemlji, zaista u sukobu interesa jer kao premijer ima uticaj da podelu evropskog novca u Češkoj a njegova reč je odlučujuća i u povereničkom fondu, premijer sve češće i oštrije javno govori o tome da je TI korumpirana.

“Mi moramo da dokažemo da su takve izjave zaista bile, što nije teško. Mi tvrdimo da to nije istina a to mora da dokazuje premijer Babiš”, kazao je advokat Pavel Ul, koji je ove sedmice podneo tužbu protiv premijera.

“Pogledajte njihov godišnji izveštaj, odakle im pare – od ministarstava unutrašnjih poslova, spoljnih poslova; od Evropske komisije, od Soroša”, kazao je Babiš početkom meseca navodeći zašto tvrdi da je TI korumpirana.

TI je podsetila da konkuriše za javne grantove i javne nabavke kao i druge nevladine organizacije i da je procedura izbora transparenta i pod nadzorom javnosti, posebno u slučajevima čeških ministarstava i evropskih institucija a da njen godišnji prihod od 360.000 evra predstavlja kombinaciju novca od državne uprave, preduzeća i darova fizičkih lica.

Novac koji je kao grant dobila od Ministarstva spoljnih poslova utrošen je, izmedju ostalog, na jačanje mere protiv korupcije u državnim i gradskim preduzećima u Srbiji a češka TI zahvaljujući grantu MSP-a pomagala je sa standardima da predizborna kampanja na Kosovu bude transparentnija.

“Korupcija znači da nekome dajete novac da bi dobili neku privilegiju. MUP nema nikakve privilegije kod TI, upravo suprotno. Dotacije organizacijama za borbu protiv korupcije redovno kontrolišemo”, rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček, odbijajući kategorično premijerove optužbe na račun TI.

Beta