BEOGRAD – Transparentnost Srbija saopštila je da je od danas, po sili zakona, istekao mandat svim vršiocima dužnosti pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora i drugih rukovodilaca Vladinih kancelarija, uprava i posebnih organizacija i podseća da je rok za okončanje v.d. stanja u državnoj upravi postavila aktuelna vlada izmenama Zakona o državnim službenicima 2018. godine.

Iz te organizacije navode da, tako od danas, oko dve trećine organa državne uprave u Srbiji nema rukovodioce koji su izabrani na konkursu, kao što nalaže zakon, ali ni zakonite vršioce dužnosti.

Transparentnost tvrdi da postoji odsustvo volje da se taj zakon primeni, o čemu kako se navodi govori i izveštaj sa poslednje sednice vlade, 27. juna, kada je vlada postavila dvadeset vršilaca dužnosti.

Ta NVO prenosi da je prema zbirnim podacima, koje vlada dostavlja Evropskoj komisiji, bilo 370 mesta u vrhu državne uprave, od čega je 107, odnosno 27 odsto, bilo popunjeno na osnovu sprovedenih konkursa, dok su na 263, odnosno 71 odsto mesta bili vršioci dužnosti.