BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan predstavio je, na Globalnom pripremnom sastanku za Samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, planove Srbije na reviziji i povećanju ambicioznosti nacionalno utvrdjenih doprinosa smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i planove na uspostavljanju strateškog i zakonodavnog okvira borbe protiv klimatskih promena.On je, tokom pripremnog sastanka, koji se održava u Abu Dabiju, učestvovao u radu plenarne sesije, govorio na okruglom stolu “Lideri–jačanje ambicija i aktivnosti” i imao niz bilateralnih susreta, saopšteno je danas iz ministarstva.

Trivan je rekao i da ministarstvo priprema Strategiju borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom kao i Zakon o klimatskim promenama koji je prošao javnu raspravu

Trivan učestvuje na Globalnom pripremnom sastanku za Samit UN o klimatskim promenama koji se održava od 30. juna do 1. jula 2019. godine u Abu Dabiju (UAE).

Na otvaranju plenarne sesije, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonijo Gutereš rekao je da je ovaj sastanak važan jer je potrebno učiniti odvažnije korake zbog klimatskih promena i povećanja nivoa mora zbog čega ljudi gube svoje domove i svakodnevno se suočavaju sa brojnim problemima.

On je ukazao da svet nema vremena za gubljenje jer nas do kraja veka očekuje povećanje temperature od 3 posto.

“Moja poruka danas je jasna – mi smo u bici za naše živote ali to je bitka u kojoj možemo da pobedimo”, rekao je Gutereš.

Domaćin skupa, ministar za klimatske promene i životnu sredinu Ujedinjenih Arapskih Emirata Tani Bin Ahmed Al Zejudi, kazao je da ovo nije standardni biznis dogadjaj, već je prilika da ministri, UN-zvaničnici, privatni i javni sektor ujedine svoje snage i povećaju ambicije u rešavanju izazova klimatskih promena.

Beta