NJU ORLEANS – Više od 30.000 ljudi ostalo je bez struje u američkoj državi Luiziani u nekoliko sati otkad se tropska oluja Beri približava južnoj i centralnoj obali SAD, prenose zvaničnici.

Prema podacima elektro kompanije Luizijane više od 29.000 korisnika pogodjeni su prekidima struje od dva sata ujutro danas po lokalnom vremenu.

Najviše domaćinstava pogodjeno je u Džefersonu, Lafrušu, Asampšonu i Terbounu, sve mesta u južnom delu Luizijane. Mesta se nalaze istočno od Morgan Sitija gde je najavljeno da će kasnije danas tropska oluja Beri stići na kopno, ojačana u uragan.

Obodi oluje već su počeli da udaraju podrućje Luizijane jakom kišom i poplavili su neke priobalne puteve.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja na tornado za tri okruga koja se graniče sa Džefersonom ka zapadu, blizu Nju Orleansa.

Nacionalni centar za uragane je rano jutros saopštio da se tropska oluja Beri nalazi oko 115 kilometara južno od Morgan Sitija gde se očekuje da će prvo stići na američko kopno. Očekuje se da se kreće severno kroz dolinu Misisipija danas i noćas. Oluja će slabiti kako se bude kretala dublje u kopno.

Ova oluja će biti proba za mere preduzete da se spreče poplave posle uragana Katrina koji je razorio Nju Orleans pre 14 godina.

Kasno sinoć stigle su dobre vesti meteorologa. Stručnjaci predvidjaju da će reka Misisipi u Nju Orleansu dostići najviše 5,2 metara, a ne vodostaj od 5,8 metara kao što je ranije prognozirano. Nasipi koji štite grad su visoki izmedju šest i sedam i po metara.

Beta AP