BEOGRAD – Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije LJubiša Tumbaković rekao je da se nalazi pred najvećim izazovom u karijeri i da će učiniti sve da se ekipa posle 20 godina plasira na Evropsko prvenstvo.

Doskorašnji selektor Crne Gore danas je promovisan na mestu selektora Srbije kao naslednik Mladena Krstajića sa potpisom ugovora na dve i po godine

“Godinama se pripremam za ovu konferenciju za medije, opet sam srećan i zadovoljan. Privilegija je i čast biti selektor svoje države. Imao sam puno izazova, mnoge sam rešavao na najbolji način, a ovaj mi je verovatno najveći. Sigurno ću najviše uložiti znanja i energije kako bismo ostvarili potreban rezultat”, rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu Hilton.

Kao glavni cilj postavio je plasman na EURO 2020, prvo preko kvalifikacija i to je jedino razmišljanje trenutno.

“Fudbal dok se igra postoje šanse. Ne znamo kako će protivnici igrati međusobno. Ne zavisi sve od nas i igre, ima spoljnih faktora kao što je sreća. Ako je neko bolji neka pobedi. Bez obzira što nam nismo krenuli najbolje verujem u plasman. Uz maksimalnu posvecenost nadam se da ćemo uspeti patriotsku atmosferu da napravimo”.

On nije želeo da priča o plej-ofu Lige nacija i sav fokus stavio je na kvalifikacije.

“Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra. Imamo težak raspored, ali ima još pet mečeva da vratimo rezultat”, rekao je on, a na pitanje da li je neuspeh ako se propusti EP odgovorio:

“Ako ne ostvarimo, Bože moj. Idemo dalje”.

Za pomoćnike dovešće Aleksandra Jankovića i Darka Belojevoća, a plan je i da privoli Zorana Mirkovića.

Oko sistema igre, napadačkog koji je gajio kada je doneo Partizanu šest titula prvaka države, kaže da je drugačija situacija u reprezentaciji.

“Partizan je igrao prepotnatljiv fudbal i to ide iz trenerovog ubeđenja. To je proces, pravi se i generalno ne priznajež sisteme kao brojke, već igrače na terenu. Da li ću igrati sa jednim, dvojicom ili nijednim napadačem nije toliko bitno. Krajnji cilj je borbenost, strpljenje i atmosfera”, zaključio je on.

Tanjug