BEOGRAD – Za samo dva dana, 16. i 17. jula, na tri granična prelaza zaplenjeno je gotovo 100.000 evra, a najveći prekršaj u pomenutom nizu dogodio se na niškom aerodromu u večernjim časovima u utork, kada je jedan putnik iz Bazela pokušao da pređe granicu sa više od 44.000 neprijavljenih švajcarskih franaka.

Taj 31-godišnji putnik je neprijavljeni novac nosio u ručnoj torbici u tri novčanika.

Dva novčanika su sadržala švajcarske franke – u jednom je pronađeno 50.000, a u drugom 5.400 švajcarskih franaka, dok se u trećem nalazilo 110 evra.

Putniku je vraćen iznos od 10.000 evra, dok je iznos od 44.400 franaka i 110 evra, kojima je prekoračen dozvoljeni limit, privremeno zadržano do okončanja postupka.

Na prelazu Kaluđerovo ka Rumuniji 17. jula su neprijavljene devize otkrivene kod putnika u ””jaguaru”” nemačkih registarskih oznaka.

Njime je iz Minhena ka domovini putovao nemački državljanin rumunske nacionalnosti koji je sa sobom nosio sumu od 35.800 evra.

Kako nije posedovao potvrdu o unosu stranog novca, vraćena mu je suma od 10.000 evra za koju nije imao obavezu da je prethodno prijavi, dok je preostalih 25.800 privremeno zadržano.

Neprijavljeni švajcarski franci otkriveni su i na severu zemlje, na ulaznoj strani prelaza Horgoš, kada je u ponoć između utorka i srede na red za kontrolu stigao ””BMW X5”” austrijskih registracija kojim su ka Srbiji putovali muškarac i žena.

Oni su carinicima prijavili dozvoljeni iznos novca, ali je detaljnim pregledom utvrđeno da se kod 51-godišnje Novosađanke koja je putovala na mestu suvozača nalazi još 20.000 neprijavljenih švajcarskih franaka.

Na istom prelazu, takođe oko ponoći, na red za kontrolu stigao je i „mercedes benc“ nemačkih registracija kojim je iz Nemačke ka Turskoj putovao stariji bračni par turske nacionalnosti sa nemačkim državljanstvom.

Na pitanje carinskih službenika koliko novca sa sobom nose, putnici su odgovorili da svako od njih ima po 10.000 evra, a da je sav novac smešten u ženinoj tašni.

U pomenutoj torbici se međutim nalazilo 32.300 evra spakovano u koverte, pa je supružnicima vraćeno po 10.000 evra, dok je neprijavljeni deo novca iznad dozvoljenog limita privremeno zadržan do okončanja postupka protiv 63-godišnjeg vozača, saopstila je Grupa za odnose s javnošću Upravine carina.