PODGORICA – Crnogorska policija je postupajući na osnovu međunarodne poternice Interpol Zagreb uhapsila Sašu Sinđelića (38) iz Srbije, svedoka saradnika u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, oktobra 2016. godine.

“Sinđelić je uhapšen na osnovu međunarodne poternice NCB Interpol Zagreb koja je raspisana zbog izdržavanja kazne zatvora po pravosnažnoj presudi u trajanju od 21 godinu na koju je osuđen zbog ubistva i krađe počinjenih na teritoriji Hrvatske”, saopšteno je iz Uprave policije.

Hrvatska potražuje Sinđelića zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godinu zbog ubistva Mirka Fotisa, po presudi Županijskog suda u Vukovaru.

Sinđelić je sproveden sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Srpski državljanin Saša Sinđelić 17. juna ove godine stigao je ilegalno u Crnu Goru, jer su mu, kako je navodno rekao inspektorima Odeljenja bezbednosti Rožaje, stizale stalne, konkretne pretnje da će biti ubijen.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio je da je Sinđelić zatražio politički azil u Crnoj Gori zbog progona u Srbiji.

“Vama je poznato iz štampe šta se dešavalo nakon što je svedok saradnik dobio taj status i da je potvrđeno da je on govorio istinu. Nažalost, desilo se da je juče svedok saradnik preko graničnih prelaza pobegao u Crnu Goru i saopštio graničnim organima, odnosno MUP-u u Rožajama da traži politički azil jer je izložen progonu određenih struktura koje se nalaze u Srbiji i o čemu je govorio i želio da razgovara sa specijalnim policijskim timom. Mi ćemo videti o čemu se radi, da li se radi o krivičnim delima određenih lica”, rekao je Katnić nedavno.

Nedavno je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio odluku Višeg suda u Podgorici, koji je odbio zahtev Hrvatske, po upućenoj zamolnici, za izručenje Saše Sinđelića.

Podgorički Viši sud je ovu odluku doneo 22. aprila, koju je nakon potvrdio i Apelacioni sud Crne Gore.


Indeks Online/CdM