Podgorica – Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio je da se danas popodne, do kraja dana i tokom noći, na području Crne Gore, a naročito na jugoistoku zemlje i u regionu južnog Jadrana, očekuje jaka frontalna konvekcija koja će usloviti jak razvoj olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalne kratkotrajne vremenske nepogode.

Meteorolog Branko Micev za portal “Vijesti” je kazao da se će frontalni talas koji će doneti kišu i grmljavinu zahvatiti Crnu Goru tokom noći, ali da i ne mora da znači da će čitav prostor biti pogođen.

On je kazao da u ovakvim situacijama količina padavina varira, te da se može očekivati da u pojednim mestima može pasti između 20 i 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova poslao je ranije danas preko Operativno komunikacionog centra 112, upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti, a građane da preduzmu neophodne preventivne aktivnosti u cilju zaštite imovine.

Prognoza za utorak i sredu

Prema zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore stoji da će vreme sutra biti promenljivo oblačno, u južnim predelima prepodne dosta sunčanih perioda, a na krajnjem severu poslepodne je ponegde moguća slaba kiša. Vetar slab do umeren promenljivog smera, tokom noći severni i severoistočni. Jutarnja temperatura vazduha 6 do 20, najviša dnevna 18 do 30 stepeni.

U Podgorici će biti umereno oblačno sa sunčanim intervalima. Vetar povremeno umeren severoistočni. Jutarnja temperatura vazduha oko 19, najviša dnevna do 30 stepeni.

Za utorak se predviđa promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali mestimično i prolazna kiša ili pljusak sa grmljavinom. Vetar slab do umeren, tokom noći i pojačan, severni i severoistočni. Jutarnja temperatura vazduha 8 do 22, najviša dnevna 16 do 30 stepeni.

Foto :Pixabay