BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da je Demokratska stranka u Ustavu iz 2006. godine “zaboravila beogradske opštine”, tako da one imaju manje nadležnosti nego bilo koja opština u Srbiji, ali da to “sadašnja vlast ispravlja”.

“Ove promene su u interesu gradjana jer se tako lakše rešavaju njihovi problemi”, rekao je Vesić na sednici Skupštine Beograda, obrazlažući predlog za izmenu gradskog statuta.

Vesić, koji je i predsednik Komisije za izradu novog statuta, rekao je da nije zadovoljan nivoom decentralizacije koji se postiže izmenom tog dokumenta, jer je taj nivo ograničen postojećim Ustavom.

Tokom obrazlaganja predloga za izmenu statuta, Vesić je često ironično pominjao “pametnjakoviće”, pre svega lidere opozicije Dragana Djilasa i Vuka Jeremića, navodeći da za njih “ne postoje Lazarevac, Voždovac i druge opštine već samo Njujork i slični gradovi”.

“Ovim izmenama uklanja se poslednji relikt Djilasove nakaradne vlasti, koja je napravila zločin prema gradu jer ga je potpuno centralizovala”, rekao je Vesić.

On je naveo da je “suština izmena približavanje gradjanima mesta odlučivanja”, tako da ne moraju da putuju više desetina kilometara da bi završili neki posao, pa će se osnivati posebni uslužni centri sa raznim službama u opštinama, pogotovo prigradskim.

Prema njegovim rečima, opštine su podeljene u dve zone. Deset opština će imati status gradskih a sedam prigradskih, ali će sve dobiti veće nadležnosti.

Vesić je, izmedju ostalog, naveo da je izmenama predvidjena mogućnost prenošenja izvornih nadležnosti Grada na opštine, da prigradske opštine mogu da osnivaju javna preduzeća i da dobijaju pravo na izdavanje dozvola za legalizaciju na većim površima kvadratnih metara nego sada.

Beta