BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsedniku Francuske Emanuelu Makronu nacionalni praznik Francuske.

“Dok veličanstvenom paradom na Jelisejskim poljima slavite slobodu, jednakost i bratstvo, sa ponosnim narodom Francuske svetkuju svi koji dele te neprolazne uzore. Medju njima su i gradjani Srbije, zemlje koja je uvek vojevala za ideale slobodarstva i nezavisnosti”, napisao je Vučić, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Vučić je poručio Makronu da je on prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, posle “bezmalo dve decenije”, i to u godini u kojoj se obeležava 180. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

“Vaša poseta predstavljaće i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo. I danas delimo vrednosti na kojima počiva savremena Evropa i uveren sam da je, u Vašoj viziji reformisane Evropske unije, naš evropski put realan i ostvariv”, kazao je Vučić.

On je istakao značaj podrške koju Francuska pruža srpskoj regionalnoj politici mira i saradnje, kao i rešavanju pitanja od vitalnog interesa za napredak Srbije, poput pitanja Kosova i Metohije.

Predsednik Francuske boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji u ponedeljak, 15. i utorak, 16.

jula.

Beta