BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija mora da reaguje smireno, odmoreno i bez euforije nakon poziva Haškog tribunala da sasluša kosovskog premijera ;Ramuša Haradinaja kao osumnjičenog za ratne zločine.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da ;ostavka Haradinaja na mesto predsednika kosovske Vlade zbog poziva na saslušanje “politički trik” koji može da dobije još veću popularnost i da “pregazi svoje političke protivnike i postane junak koji se bori za jedinstveno celovito Kosovo, a svi ostali “nedostojni vodje koji ih vodu svetlu budućnost”.

“Naša su predvidjanja da će otići sledeće nedelje u Hag i da će ga odmah pustiti, posle 48 sati, da će se vratiti kao veliki heroj albanskog življa na Kosovu i njegova popularnost će se udvostručiti, a popularnost njegovih protivnika padati čak i ako bi pokušali da pronadju nekog drugog, mandat koji nije po volji Ramuša Haradinaja neće biti moguć”, rekao je Vučić.

On je kazao da se želi obezbediti ubedljiva pobeda “najtvrdjoj albanskoj opciji” na izborima koji će se održati krajem septembra ili u oktobru na Kosovu.

“Glavni cilj je da se formira većina bez Srpske liste. Koristiće se predstavnici našeg naroda za obračun sa Srspkom listom. Biće to veliko albansko unutrašnje ujedinjenje i ujedinjavanje sa Tiranom”, rekao je Vučić.

On je kazao i da će srpski narod na Kosovu, iako će pritisci biti još veći, biti bezbedan i da će ih Srbija štiti.

On je medjutim kazao da se Srbija zalaže za dijalog sa Prištinom, te da će još snažnije insistirati ;na nastavku dijaloga i ukidanju taksi i razgovaraće sa više lidera o ideji ujedinjavanja balkanskog prostora u ekonomskom smislu jer to je “jedina šansa za ekonomski napredak” Srbije.

Vučić je kazao da će još u avgustu izneti neke od mera.

Beta