BEOGRAD – Vrućina koju je u Srbiju doneo topao talas iz Zapadne Evrope podižući temperature i iznad 36. podeljka, najteže pada onima koji rade na otvorenom, posebno građevincima koji su, osim teškim fizičkim naporima, izloženi i jakom suncu i zračenju.

Ekipa Tanjuga obišla je danas sa inspektorima iz Inspektorata za rad gradilište u Bulevaru Zorana Ðinđića u bloku 32 na Novom Beogradu, gde je u toku izgradnja poslovno-stambenog kompleksa čiji je izvođač radova PMC Inženjering, a gde je angažovano oko 150 radnika iz osam građevinskih firmi.

Većina zatečenih radnika danas je obavljala radove u zatvorenom, ali su i oni, a posebno varioci, spas od vrućine tražili rashlađujući se pod česmama koje su postavljene na pet-šest tačaka ili u klimatizovanim kontejnerima.

Radnik preduzeća ””Gradina”” Srđan Ivanović kaže da su temperature još podnošljive za rad i da se radnici sami dogovaraju kada će predahnuti.

””Pravimo pauze kada nama odgovara, na sat ili dva, nekad i dva puta u jednom satu, zavisi ko kako može da izdrži na vrućini””, kaže Ivanović.

Dodaje da je radnicima obezbeđena voda za piće i da se povremeno rashlađuju, a kad postane neizdržljivo predahnu u jednom od osam klimatizovanih kontejnera u kojima se presvlače i jedu.

Jedan od šefova gradilišta u bloku 32 Miloš Bogićević kaže da se za sada primenjuje uobičajeno radno vreme od sedam do 15 časova, ali da će, ukoliko bude bilo potrebno, biti uvedene smene.

””Danas se radi normalno, neke ekipe rade do 17h, ali uglavnom se radi osam sati. Ako se zadrže visoke temperature, pretpostavljam da ćemo dobiti instrukcije o smenskom radu, a tada se obično radi od 6 ujutro do 11-12h, pa se nastavlja od 16 sati””, navodi Bogićević.

Na gradilištu je danas 156 radnika od kojih, kaže, 140 na poslovima unutar zgrade, dok je nekolicina na otvorenom, odnosno, na utovaru i istovaru robe.

””Pravimo češće pauze, sklanjamo radnike u hlad s vremena na vreme, na nekoliko tačaka mogu da natoče pijaću vodu i da se rashlade. Danas je prvi dan najavljenih visokih temperatura i još uvek su vrućine podnošljive””, kaže Bogićević.

Inspektor rada Katarina Ðurić, koja je sa ekipom Tanjuga obišla gradilište, konstatovala je da su poslodavci na gradilištu obezbedili adekvatne uslove za rad podsetivši da je Vlada Srbije 2007.godine usvojila preporuke za rad na temperaturama iznad 36 stepeni za delatnosti na otvorenom kao što su radovi u građevini, poljoprivredi…

Jedna od ključnih preporuka odnosi se na vreme rada od 11 do 16 sati kada je najveće zračenje i kada se preporučuje da se prave pauze, da se radnici često smenjuju, da im se obezbedi letnja zaštitna sredtsva i radna odela, kao i prostor da se rashlade i osveže.

Ðurić je navela da Inspektorat godinama kontinuirano radi na podizanju svesti i radnika i poslodavaca o uslovima rada na visokim temperaturama i apelovala je na poslodavce da primenjuju sve mere zaštite, kao i radnike da se zaštite od vrućine.

””Ne postoji posao koji je vredniji od ugrožavanja zdravlja””, naglasila je Ðurić i dodala da je primena mera važna i zbog ekonomičnosti.

“Radnik koji ne radi u adekvatnim uslovima manje je produktivan i fokusiran, češće pravi greške, plaši se povrede, opada kvalitet rada. Poslodavac treba da ima svest o tome””, naglasila je Ðurić.

Dodala je da inspektori rada cele godine, a posebno tokom leta, obavljaju pojačan nadzor u oblasti bezbednosti zdravlja na radu i savetodavnim i preventivnim radom kako bi se izbegle neželjene posledice.

Objasnila je da inspektori rada deluju savetodavno i preventivno kako bi probudili svest i radnika i poslodavaca o značaju pravilnog postupanja u otežanim uslovima rada kao što su letnje vrućine.

“Mi nemamo mogućnost da sakcionišemo poslodavce, ali ispostavilo se da je najdelotvornije kada sami postanu svesni opasnosti i da tada najviše i poštuju naše preporuke””, navela je Ðurić.