BEOGRAD – Kosovo će možda ukloniti zabranu na uvoz meda i krompira iz Severne Makedonije do kraja ove nedelje, saopštio je kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja, preneo je portal Кossev.

“Mi smo se dogovorili da pošaljemo našoj Agenciji dodatne garancije, jer Republika Кosovo nema takvu obavezu prema drugim zemljama CEFTA-e. Veterinarska agencija će do petka obezbediti da Makedonska agencija za veterinarstvo dobije aktivni program nadgledanja proizvodenje, u ovom slučaju riba za mrest, koju Кosovo izvozi u Makedoniju”, rekao je Šalja, kako piše Gazeta Express, a prenosi Кossev.

Šalja je kazao da je cilj da se Severnoj Makedoniji olakša da taj proizvod plasira u zemlje koje je planirala.

Prošle nedelje je Кosovo zabranilo uvoz prirodnog meda i krompira iz Severne Makedonije kao odgovor na odluku makedonskog ministarstva da zabrani uvoz riba za mrest sa Кosova, za koje tvrde da na Кosovu ne prolaze potrebne zdravstvene provere.

Danas je u Prištini bio ministar ekonomije Severne Makedonije, Кrešnik Bekteši sa kojim se Šalja dogovorio o merama za ukidanje obostranih barijera.

“Makedonija je uvela ovu meru svim zemljama koje ne sprovode aktivnu kontrolu proizvodnje ribljih proizvoda. Od prošle godine smo, kao vlada, obavestili relevantne institucije poput Кosova, Albanije, Srbije i Bosne o ovom programu čija je svrha izvoza naših proizvoda u EU”, rekao je makedonski ministar.

Ranije je ministar poljoprivrede Severne Makedonije, Trajan Dimkovski, objasnio da je cilj te države da dobije licencu za izvoz sveže ribe na tržište EU, zbog čega su podigli standarde u toj delatnosti.

Beta