PODGORICA – Zastava Albanije ;je nacionalna zastava svih Albanaca, gde god žive, i vijoriće se i u Crnoj Gori – poručilo je Udruženje “Albanski forum” povodom najave Ministartva kulture Crne Gore da će podneti krivičnu prijavu zbog isticanja albanske zastave na jednoj nedavnoj manifesitaciji.

“Albanski forum” navodi da su Albanci i njihova dispora dali punu podršku obnovi crnogorske nezavisnosti 2006. godine, i svim evro-atlantskim integracionim procesima Crne Gore, te da u tim procesima ta zastava nije smetala.

Crnogorsko Ministarstvo kulture saopštilo je da će podneti prijavu protiv organizatora skupa na reci Cijevni jer je zastava Albanije bila istaknuta bez državne zastave Crne Gore.

Ministarstvo je najavilo je da će krivičnu prijavu podneti i protiv organizatora manifestacije u Herceg Novom, na kojoj su intonirane pesme “Onamo ‘namo” i “Tamo daleko”, a okupljeni su marširali s trobojkama sa srpskim grbom i amblemom s četiri “ocila”.

Zato je Udruženje navelo da “vi danas albansku zastavu uporedjujete s nekim drugim zastavama i skupovima! Nećemo dozvoliti da Vi gosdodo kažnjavate gradjane Malesije, i ujedno uporedite ovaj kulturni skup, (na Cijevni) na kojem se samo pevalo, igralo i slavilo, sa skupovima na kojima se proziva mržnja, i šovinicke poruke, ne samo prema Crnoj Gori, nego i drugim susednim državama”.

“Albanski forum” je poručilo da na nivou svih nacionalnih partija treba da se razmori dalje učešće u vlasti u kojoj je ministar koji ima takav stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca, tokom kojih se, kako navodi Udruženje, “neizostavno vijori i vijoriiće se zastava Albanaca”.

Beta