BEOGRAD – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je danas da je iz budžeta Srbije za modernizaciju gradske toplane u Kruševcu izdvojeno 350 miliona dinara i da će do početaka grejne sezone biti obezbedjeno normalno snabdevanje potrošača toplotnom energijom.

“Toplana je dugo u teškoj situaciji, imala je dug od 7,5 miliona evra i teško je bilo održavati je na nogama”, rekao je Antić.

Dodao je da je gradska vlast u februaru, kada je taj grad posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučićm, zatražila pomoć i “Vučić je pozitivno odgovorio i dao podršku od 100 miliona dinara iz republičkog budžeta”.

Istakao je da je, kada je remont započeo, utvrdjeno da je neophodno 350 miliona dinara bez poreza na dodatu vrednost i da je taj novac izdvojen iz budžeta, a radovima upravlja Kancelarija za javna ulaganja.

“Do početka grejne sezone biće završeni svi ključni poslovi za redovno snabdevanje potrošača tolotnom energijom jer će biti modernizovana dva kotla na gas i jedan na ugalj, a do nove godine i četvrti kotao koji će povećati sigurnost u snabdevanju”, rekao je Antić.

On je kazao da mora da pohvali Grad Kruševac koji je zamenom javnog osvetljenja i uvodjenjem led rasvete ušedeo 40 odsto električne energije i da je “pokazni primer za Srbiju”.

Grad Kruševac prema njegovim rečima učestvuje na konkursima Ministarstva rudarstva i energetike za sredstva za povećanje energetske efikasnosti.

“Do sada je sredstvima iz budžetskog fonda za energetsku efiksnost povećana energetska efikasnost i smanjena potrošnja energije u školi ‘Dragomir Marković’ i u ambulanti za 40 odsto, a razgovarali smo i o drugim projektima za podizanje energetske efikasnosti, medju kojima je i Gradska kuća”, rekao je on.

Antić je kazao da je taj deo Srbije u prioritetu Vlade Srbije i da će njime proći Moravski koridor čime će se povećati mogućnosti za investicije a da je za to potrebno obezbediti dovoljno svih ključnih energenata.

Istakao je da gradjani tog grada, uz potrošače Novog Sada, plaćaju najnižu cenu za toplotnu energiju.

Direktor toplane Dragan Azdejković rekao je da se poslovi na remontu obavljaju i subotom i nedeljeo i da je cilj, ne samo da se potrošači redovno snabdevaju nego da toplana dobije i nove potrošače.

Beta