BEOGRAD – Navijači “Crvene zvezde” su “na svom stadionu dočekali simbol rata: pravi borbeni tenk korišćen tokom krvavog raspada Jugoslavije devedesetih godina” – piše agencija AP.

Rashodovani tenk jugoslovenske vojske T-55 parkiran je ispred stadiona “Crvene zvezde” uoči večerašnje utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona protiv švajcarskog šampiona “Jang bojs”.

Na veb stranici navijačke grupe “Crvene zvezde” piše da tenk simbolizuje njihovu parolu slogan “Zvezdina mašina je proradila”, prenosi AP.

Severna tribina na stadionu pored koje je tenk parkiran, rezervisana je za najvatrenije pristalice kluba, “Delije”.

Postavljanje tenka je izazvalo “jaku reakciju Hrvatske, koja se u ratu borila za nezavisnost od Jugoslavije koju su vodili Srbi”, piše AP.

Hrvatski mediji navode da je tenk “jasna provokacija” i “skandal”, ukazujući da upravno telo evropskog fudbala, UEFA, mora reagovati.

Liberalne beogradske grupe pozvale su vlasti da uklone tenk i osudile njegovo postavljanje kao “glorifikovanje ratnih simbola”.

Posle kritike javnosti, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, rekao je da je “replika tenka” – piše AP, pregledana i da nije nađena “eksplozivna sprava” koja bi predstavljala opasnost za javnost. Vojni zvaničnici rekli su da je skinuta sva glavna oprema i da je to “muzejski komad”.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, prenosi AP, rekao je da nije trebalo da tenk bude postavljen u blizini sportskog terena zbog onoga što simbolizuje. “Oni koji su odlučili da ga parkiraju kod stadiona pre svega su na umu imali političku provokaciju”, rekao je on.

Tenk je izložen, piše AP, nedelju dana pošto su maskirani napadači napali dva kafea u Hrvatskoj dok su tamošnji Srbi na televiziji gledali prenos prvog meča “Crvene zvezde” protiv “Jang bojsa”, povredivši pet ljudi i razbijajući nameštaj. Ta slučaj je pokrenuo burnu razmenu izjava hrvatskih i srpskih političara.

Oklopno vozilo je tokom noći prebojeno u crveno-belo “Crvene zvezde”, a zvaničnici kluba su u saopštenju dodali da je “još jedna atrakcija” dodata stadionu, zaključuje AP.

Beta-AP