JERUSALIM/UJEDINJENE NACIJE – To da Izrael i Iran vode “tihi rat” otvoreno je izbilo na videlo ovih dana, kada je Izrael napao mete povezane s Iranom čak u Iraku i kada su dva drona pala u južni Bejrut gde je uporište proiranskog libanskog Hezbolaha.

Ti incidenti uz izraelski udar iz vazduha u Siriji za koji Izrael tvrdi da je sprečio iranski napad dronom, povećao je ionako visoku napetost u regionu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nastoji da pokaže snagu uoči parlamentarnih izbora 17. septembra, dok Iran provokativnim akcijama poslednjih meseci vrši pritisak na evropske zemlje da ublaže sankcije SAD koje ga parališu.

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov je upozorio i na porast nasilja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze i na “pretnju od eskalacije u regionu”.

Mladenov je rekao da se u julu povećao broj nasilnih incidenata na Zapadnoj obali i da se nastavlja napetost u Gazi i oko nje.

On je na sastanku Saveta bezbednosti upozorio na “potpun politički zastoja u bliskoistočnom mirovnom procesu i nedostatak izgleda da se on oživi”.

Mladenov je rekao da su on i generalni sekretar UN Antonio Gutereš više puta upozorili da nedostatak političke volje i liderstva da se reši izraelsko-palestinski sukob po “modelu dve države”, a ukazali su i na širenje jevrejskih naselja i napade ekstremista i drugi faktore, što sve “stvara eksplozivnu mešavinu”.

Beta-AP