BEOGRAD – Festival humora, zabave i veselja “Nušićijada”” održaće se u Ivanjici od 23. do 25. avgusta pod sloganom “Deset godina Nušićevanja””, najavili su danas organizatori u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) u Beogradu. 

Uvod u ovogodišnji jubilarni festival je dan pre, 22. avgusta, kada će na velikom trgu biti održana Svečana akademija, dodeljena priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama i tim povodom održan koncert grupe Balkanika. 

Već tradicionalno u ulozi Branislava Nušića i ove godine je glumac Milan Milosavljević, koji će na svečanom otvaranju desete, jubilarne Nušićijade preuzeti ključeva grada i proglasiti trodnevni režim življenja male srpske varoši. 

“Ivanjica je varošica koja živi za Nušićijadu i koja svakog gosta prihvati sa posebnim uvažavanjem. Radost i ponos ljudi u Ivanjici kada povorka na otvaranju Nušićijade krene u grad, nisam video ni na jednoj manifestaciji u Srbiji”, kazao je Milosavljević. 

Brojnim izložbama, tribinama, performansima i drugim akademskim sadržajima Nušićijada će obeležiti deceniju nakon obnavljanja.

Posetiocima festivala pokloniće se glumci Kraljevačkog pozorišta s predstavom “Ožalošćena familija”, Ljiljana Stjepanović, Tanja Bošković, Rade Marković, Mina Lazarević i Ljubomir Bandović sa dva sjajna komada “Čorba od kanarinca”” i “Veliki talas”” Zvezdara teatra, kao i glumci amaterskog pozorišta iz Ivanjice. 

Dobrodošlicu svim posetiocima Nušićijade u posebnom, autentičnom ambijentu bine “Okruglo pa na ćoše”” poželeće glumci Petar Strugar, Uroš Jovčić i Ðorđe Stojković u “Bojama šteka””, dok će im večernje časove kroz kabare program ulepšati Ivan Bekjarev.

U muzičkom delu programa nastupiće grupa “Orthodox Celts””, ljubitelji starogradske muzike moći će da uživaju u koncertu grupe “Duo Di Maggiore””, dok će “Di Luna Blues Bend”” oživeti bluz zvuk. 

Aleksandar Petrović, frontmen benda “Orthodox Celts””, kazao je da iz poštovanja prema Nušiću s velikim nestrpljenjem očekuje nastup u Ivanjici. 

“Imaćemo posebnu set listu za taj koncert. Nušićijada je prema zvaničnim podacima među pet najznačajnijih manifestacija u Srbiji. Irci itekako imaju veze s Nušićem jer se njegova satira između ostalog nalazi i u irskim tradicionalima. Ko je radio tekstove tih pesama prepoznaće duh Nušića u tim pesmama. Kada bi Ronija Drua prebacili iz Dablina u Ivanjicu ne bi primetili veliku razliku između njega i Nušića”, kazao je Petrović. 

Veselo, u znaku jubileja, goste će zabaviti Dejan Petrović i Big Bend i orkestar “Bandadrvena””.

Velika koncertna scena rezervisana je za “Drugu stranu ploče”” Marije Šerifović i veče nezaboravnih hitova Željka Samardžića.

Kao posebna i veoma značajna celina festivala, Dečija scena će okupiti mnogobrojne izvođače, glumce, muzičare, crtače, animatore, a ove godine organizatori su za najmlađe pripremili i mnoštvo iznenađenja u novom ambijentu Gradskog parka.

Tanjug