BEOGRAD – Povlačenje Amerike iz nuklearnog pakta koji je sklopljen još tokom Hladnog rata, može da pokrene novu trku u naoružanju.

Dok se Amerika sprema za formalno povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom, mnogi strahuju da će svetske sile opet početi trku u naoružanju, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. američki presednik Ronald Regan i lider ŠSR-a Mihail Gorbačov, a ovim paktom države su zabranile upotrebu i proizvodnju projektila dometa od 500 do 5.500 km.

Međutim, početkom ove godine, zvaničnici Amerike i NATO optužili su Rusiju za kršenje pakta primenom novog tipa krstarećih raketa.

Amerikanci su rekli da imaju dokaze da je Rusija uzela više 9M729 raketa, a te optužbe su zatim prenete NATO saveznicima Vašingtona, koji podržavaju Ameriku.

Predsednik Donald Tramp je u februaru najavio da će se Amerika povući iz sporazuma ukoliko se u Rusiji ne budu pridržavali pakta i postavio rok do 2. avgusta, dok je ruski predsednik Vladimir Putin ubrzo nakon toga suspendovao obaveze njegove zemlje prema sporazumu.

Propast sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa – jedinog pakta o razoružanju koji je eliminisao čitavu kategoriju nuklearnog oružja, predstavlja korak nazad za zagovornike kontrole naoružanja, a analitičari strahuju da bi kolaps istorijskog sporazuma mogao da dovede do nove trke u naoružanju imeđu Amerike, Rusije i Kine.

Putin je još 2007. rekao da sporazum nije u skladu sa interesima Rusije, a pet godina ranije, američki predsednik Džordž Buš odlučio je da se Sjedinjene Američke Države povuče iz sporazuma o balističkim raketama potpisan između SAD i ŠSR 1972. godine.

Zatim je 2014. godine, nakon što je Rusija navodno testirala krstareće rakete, tadašnji predsednik Amerike Barak Obama optužio Moskvu za kršenje nuklearnog sporazuma, ali se nije povukao iz sporazuma samo zbog pritiska evropskih lidera koji su ga upozoravali da bi takav potez mogao ponovo da pokrene trku u naoružanju.

Prošle godine, međutim, optužbama protiv Rusije pridružili su se i zvaničnici NATO-a, koji su optužili Moskvu da je prekršila sporazum.

“Saveznici su zaključili da je Rusija razvila i postavila raketni sistem 9M729 kojim je prekršen Sporazum i koji predstavlja značajan rizike po evroatlantsku bezbednost”, navedeno je u saopštenju.

Rusija je negirala optužbe, a predsednik Putin je rekao da su tvrdnje samo izgovor koji zvaničnici SAD-a koriste kako bi napustili pakt.