RIO DE ŽANEIRO – Britanski Gardijan opisuje brazilskog predsednika Žaira Bolsonara kao duboko polarizujuću figuru koja se uzdigla iz političke anonimnosti i preživela skoro fatalni pokušaj ubistva uoči izbora da bi postala vođa najveće ekonomije Latinske Amerike u nešto više od tri godine.

A među mnogim ekstremističkim stavovima Bolsonara je i tvrdoglavo i ekstremno poricanje klimatskih promena, piše Gardijan. 

Kako list navodi, on je nedavno odbacio naučni konsenzus o klimatskim scenarijima kao prevaru, a kampanju je vodio uz obećanje da će eksploatisati Amazoniju, koja trenutno obezbeđuje 20 odsto svetskog kiseonika i koju naučnici koji se bave klimom smatraju najvrednijim bogatstvom koje čovečanstvo poseduje u našoj sve težoj borbi za izbegavanje klimatskih katastrofa.

Bolsonarov ministar za zaštitu životne sredine, Rikardo Saljes iz takozvane Nove stranke (Partido Novo), prošle je godine dok je bio državni funkcioner za zaštitu životne sredine u Sao Paulu proglašen krivim zbog toga što je izmenio mapu u korist rudarskih kompanija, navodi Gardijan, insistirajući da je Bolsonarov cilj krčenje šuma. 

Prema pisanju Gardijana, to se može postići rezanjem drveća ili, što je efikasnije, jednostavnim spaljivanjem velikih površina koje brazilska poljoprivredna industrija želi da iskoristi, a takođe podrazumeva raseljavanje domorodačkih plemena koja su vekovima živela u tim šumama, odnosno ljudi prema kojima je Bolsonaro više puta izrazio prezir.

Bolsonaro je izgradio uspešnu kampanju na strahu od porasta nasilnog kriminala, gnevu zbog ponovljenih korupcijskih skandala i efikasnom korišćenju društvenih medija, navodi Gardijan.

Prethodno je 11 godina služio u pešadijskim i padobranskim jedinicama brazilske vojske.

Brazilski predsednik je široj javnosti poznat i po svojim napadima na žene, crnce, gejeve, strance i domorodačke zajednice, za šta je novčano kažnjavan, pa čak i suočen sa optužbama za podsticanje govora mržnje.

Pre tri godine naređeno mu je da isplati odštetu članici kongresa zbog toga što je rekao da nije „vredna silovanja”.

Tanjug /Foto :Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here