BEOGRAD – Bez prelazne, tehničke vlade nema garancija da će ova vlast bilo šta promeniti kada su u pitanju sloboda medija i sloboda izbora, tako da jedini odgovor opozicije, ako nema ove vlade, ostaje bojkot izbora na proleće iduće godine, izjavio je danas predsednik Dveri Boško Obradović.

Povodom boravka delegacije Evropskog parlamenta u Srbiji, Obradović je u pisanoj izjavi naveo da je to veoma važna politička misija ukoliko za cilj ima isto ono što je uradjeno u Makedoniji i Crnoj Gori za vreme političkih kriza u tim zemljama 2016. godine, kada su izbori održani tek posle formiranja prelazne, tehničke vlade u kojoj su kao ko-ministri sedeli i predstavnici opozicije, što je rezultiralo oslobodjenjem medija i ispunjavanjem drugih uslova za fer i poštene izbore.

“EU, dakle, ima model za rešenje političke krize u Srbiji i Srpski pokret Dveri pozdravlja svaku misiju EU koja vodi u ovom pravcu, posebno što su bivši evropski parlamentarci (Eduard) Kukan i (Knut) Flekenštajn bili glavni posrednici i u slučaju Makedonije i odlično poznaju ovaj model”, naveo je Obradović.

Medjutim, kako je naveo, ako je EU misija da odgovaraju srpsku opoziciju od bojkota izbora – onda je to nešto potpuno drugo i isključivo u funkciji podrške aktuelnoj vlasti u Srbiji uprkos negativnom izveštaju Evropske komisije kada je u pitanju stanje medija, izbora i parlamentarizma u Srbiji.

“Onda se postavlja pitanje zašto EU podržava nedemokratski režim Aleksandra Vučića i da li to ima veze sa Vučićevim obećanjem da će Srbija pod njegovom vlašću priznati nezavisno Kosovo? Onda nema drugog objašnjenja sem da je evropsko i američko protivljenje bojkotu izbora zapravo njihova želja da u Srbiji sve bude mirno i regularno kada na red dodje trenutak Vučićevog potpisivanja priznanja lažne države Kosovo”, naveo je Obradović.

Prema njegovoj oceni, ako administracija EU stane na stranu vlasti u Srbiji sledi još veći pad poverenja gradjana u evropske integracije i briselsku birokratiju.

“To je razumljivo jer to znači da od velikih zapadnih demokratskih propovedi nema ništa kada je u pitanju Srbija, jer se ovde toleriše nedemokratski režim Aleksandra Vučića zbog predaje Kosova. Tako bojkot izbora postaje važan korak u sprečavanju kršenja Ustava i izdaje KiM od strane vlasti”, istakao je lider Dveri.

Beta