BRAZILIJA – Brazil je odbacio pomoć koju su zemlje G7 ponudile za borbu protiv požara u Amazonu, rekao je jedan visoki brazilski zvaničnik i pozvao francuskog predsednika Emanuela Makrona da se bavi svojim kolonijama.

“Zahvaljujemo se (G7 za ponudjenu pomoć) ali ta sredstva će biti potrebnija za pošumljavanje Evrope”, napisao je Oniks Lorenzoni, šef kabineta brazilskog predsednika Žaira Bolsonara ;na blogu na informacionom portalu G1.

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je juče da če zemlje G7 izdvojiti 20 miliona dolara zemljama Amazonije za borbu protiv požara.

“Makron čak ne uspeva da izbegne predvidljiv požar u crkvi koja je deo svetske baštine, a hoće da deli lekcije našoj zemlji” rekao je Lorenzoni u aluziji na požar u Notr Damu u Parizu 15. aprila.

On je dodao da Makron ima puno posla kod kuće i u francuskim kolonijama.

“Brazil je demokratska zemlja, slobodna i nikad nije imala kolonijalističko i imperijalističko pšonašanje kao što je to moguće cilj Francuza Makrona”, rekao je Lorenzoni.

Pre ovih izjava brazilski ministar ekologije Rikardo Sales je ocenio da bi predložena pomoć bila dobrodošla. Ali brazilski predsednik Žair Bolsonaro se kasnije sastao sa nekoliko minsitara i svojim šefom kabineta i promenio ton. ; “Nikome nije potrebna nova inicijativa o Amazoniji”, rekao je brazilski šef diplomatije Ernesto Araužo, i ukazao da već postoje mehanizmi pod pokroviteljstvo UN Konvenciji o klimi za finansiranje borbe protiv krčenja šuma i za pošumljavanje. ;

Lideri Grupe sedam privredno najrazvijenijih zemalja sveta dogovorili su se juče da odmah finansiraju fond od 20 miliona dolara kako bi se pomoglo zemljama u regionu Amazonije u borbi protiv šumskih požara i pokrenula dugoročna globalna inicijativa za zaštitu prašume.

Sateliti su do sada ove godine zabeležili više od 41.000 požara u regionu Amazonije, od čega je više od polovine izbilo ovog meseca. Stručnjaci kažu da većinu požara izazivaju poljoprivrednici koji raščišćavaju postojeće poljoprivredne površine.

Beta