HORGOŠ – Carinici su 24. avgusta 2019. godine, na ulaznoj strani graničnog prelaza Horgoš, zaplenili 47.000 neprijavljenih evra sakrivenih u servisnoj knjižici koja je pronađena u prtljažniku jednog automobila.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu stigao „mercedes benc“ nemačkih registarskih oznaka kojim je iz Nemačke, gde živi, ka južnoj srpskoj pokrajini putovao 58-godišnji vozač albanske nacionalnosti u društvu dve godine mlađeg brata.

Na pitanje carinskih službenika koliko novca nose sa sobom, vozač, koji se navodno bavi prodajom automobila, i suvozač, građevinski radnik iz Kosovske Mitrovice, odgovorili su da imaju nešto manje od 10.000 po osobi.

Ipak, pregled automobila je u potpunosti demantovao njihove reči, kada su carinici uočili torbicu za dokumentaciju vozila na neuobičajenom mestu – u gepeku, među prtljagom putnika, i među listovima servisne knjižice pronašli 50.000 evra.

To, međutim, nije bilo sve, jer je i u rancu, koji se takođe nalazio u prtljažniku, otkriveno još 10.000 evra upakovanih u pllastičnu fasciklu sa dokumentacijom vozača.

Nakon što su pronašli neprijavljeni novac u automobilu, carinici su pregledali i putnike, i tom prilikom u džepovima pantalona vozača pronašli 4.000 evra, dok je suvozač kod sebe imao 3.000.

Putnicima je vraćeno po 10.000 evra, koliko je dozvoljeno preneti preko granice bez prijavljivanja, dok je preostalih 47.000 zadržano do okončanja postupka protiv vozača.