BEOGRAD – Pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji za 2020. godinu počinju danas u 13 sati u prostorijma Unije poslodavaca, a u njima će učestvovati predstavnici tog udruženja, oba reprezentativna sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS “Nezavisnost”, i ministarstava rada i finansija.

Sindikati će, prema rečima predstavnika “Nezavisnosti” Zorana Ristića danas pre početka pregovora razgovarati o usaglašavanju stava sindikata o iznosu minimalca.

Predsednik “Nezavisnosti” Zoran Stojiljković ranije je rekao da očekuje da će minimalna cena rada biti povećana na 33.000 do 34.000 dinara jer bi to bilo u skladu sa dogovorom od prošle godine da minimalac dostigne minimalnu potrošalčku korpu u 2021. godini koja je u aprilu iznosila ove godine oko 37.500 dinara.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da minimalna cena rada za sledeću godinu treba da se poveća za 15 do 18 odsto, na oko 34.000 dinara.

Član Socijalno-ekonomskog saveta i predstavnik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ocenio je da bi svako povećanje “minimalca” iznad očekivanog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto i rasta inflacije od oko 1,5 odsto, što ukupno iznosi oko pet do šest odsto, bilo nerealno ako država to na neki način ne kompenzira.

Prošle godine ministar finansija Siniša Mali ukinuo je naknadu za nezaposlenost 0,75 odsto i time preuzeo deo tereta koji bi pao na poslodavce.

Beta