BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je da Beograd uprkos pritiscima na terenu i pojčanim policijskim i inspekcijskim kontrolama, pronalazi način da osigura koliko-toliko stabilno snabdevanje srpskog stanovništva na tom području, pre svega na severu.

“Veoma je važno to što su naši sugnarodnici u pokrajini polazali zadivljujuć nivo solidarnosti i spremnosti da se mirnim sredstvima bore za svoja osnovna ljudska i egzistencijalna prava. Bez toga bi i naš trud bio uzaludan”, rekao je Djurić da izdanje Politike od nedelja, 18. avgusta.

On je rekao da je namera Prištine proteklih meseci bila da se “zastrašivanjem i restrikcijama slomi volja i otupi volja Srba na severu Kosova i Metohije”.

“Sever je opsesivna meta Prištine, jedan veliki trn u oku. Ali uveren sam da Srbe neće uspeti da potčine i podjarme, jer istajnost imaju, a imaju i neupitnu podoršku Beograda, države Srbije, pa, ako hoćete, i čitavog srpskog naroda”, rekao je Djurić.

Na pitanje kako Beograd uspeva da pomaže Srbima uprkos trgovinskoj blokadi, Djurić nije želeo da daje detaljna objašnjenja kako se to uspeva, “koja bi samo poslužila kao izgovor za nove priske”, već je “važno da ima hleba, mleka, mesa, brašna, ulja”.

On je naveo da “Srbija neće dozvoliti ubijanje i proterivanje Srba na Kosovu i Metohiji, novih ‘Oluja’ i pogroma poput onog u martu 2004. godine neće biti”.

“Naći ćemo način da zaštitimo naš narod ako to bude potrebno”, rekao je Djurić, navodeći da je bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji za Beograd interes iznad svih drugih interesa.

Beta