SARAJEVO – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da bi sutra mogao zatražiti da ne bude odžana vanredna sednica Predsedništva BiH na kojoj bi trebalo da bude imenovan mandatar za sastav Saveta ministara BiH.

“Videćemo kako će se stvari razvijati. Pred samo održavanje sednice proceniću da li ću zadržati svoj predlog da vanredna sjednica bude održana”, rekao je Dodik za današnji banjalučki Glas Srpske, dodavši da hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić “komplikuje situaciju”.

Sutra bi prvo trebalo da se održi redovna sednica Predsedništva BiH, na kojoj će se, izmedju ostalog, naći i glasanje o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za aktivaciju MAP-a (Akcionog plana za ulazak BiH u NATO).

Dodik je rekao da on neće podržati ANP, dok je Komšić najavio da, ako ne bude podržano slanje ANP-a u Brisel, on neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da “ne postoji mogućnost da on glasa drugačije od Komšića”.

U medjuvremenu spekulisalo se da predstavnici medjunarodne zajednice rade na približavanju stavova u vezi sa ANP-om, kao i da će pre sutrašnje sednice Predsedništva biti održan novi sastanak lidera tri stranke – SNSD, SDA i HDZ BiH, koji su 5. avgusta potpisali Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik tvrdi da za takav sastanak nije bilo nikakvih indicija, niti ima potrebe da bude održan.

“Ukoliko bude inicijativa nekog od lidera, nije problem da se ponovo sastanemo, ali nikakve inicijative stranaca da sastanak bude održan neću prihvatiti”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, potpuno je nepotrebno i “nije fer” da bilo ko od stranaca, pa bili to Amerikanci ili Britanci, modelira karakter sednice Predsedništva BiH.

“To onda ne govori o suverenoj državi, nego o podaničkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatao da razgovaram na tu temu kada je reč o ANP-u sa bilo kim”, rekao je Dodik.

Govoreći o današnjem sastanku ambasadora SAD i Velike Britanije u BiH, Erikom Nelsonom i Metjuom Fildom, s predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Dodik je naveo da je u redu ako je sastanak organizovan da ambasadori budu informisani.

“U BiH imamo odredjen broj funkcionera, pogotovo onih u Sarajevu, koji imaju podanički odnos prema strancima koji ide do toga da ih smatraju delom političke strukture u BiH. Ja ih ne smatram takvim, ali kao partnere u nekim poslovima saradnje sa zemljama koje predstavljaju ih prihvatam”, izjavio je srpski član Predsedništva BiH.

On je rekao da stavovi BiH mogu da budu samo oni koji su doneseni konsenzusom, posebno kada je reč o vojnim pitanjima.

“U tom pogledu ne može niko da favorizuje neko rešenje, osim da bude lično ohrabren ili obeshrabren”, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, Komšić tvrdi da će podržati stavove EU, a da se u BiH čini sve da se stvari dodatno komplikuju, te dodao da će zbog opstrukcija u formiranju vlasti najviše da trpi evropski put.

On smatra da je “neko odlučio da je važniji NATO put nego evropski put”.

“Očito je da se te dve politike sada sukobljavaju u BiH i videćemo kako će se stvari odvijati do 5. septembra, dokle važi sporazum”, kazao je Dodik.

On je ranije rekao da daje rok od 30 dana, do 5. septembra, da se formira novi Savet ministara BiH, a da će, ako se to ne desi, RS pokrenuti niz mera koje bi značile povlačenje iz Oružanih snaga BiH, sistema indirektnih poreza, kao i ukidanje nadležnosti Suda, Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na teritoriji RS.

Beta