SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović isključio je danas mogućnost da glasa drugačije od predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića o imenovanju mandata za sastav Saveta ministara BiH.”Nastaviću da radim što sam i do sada radio, a to je da se postigne zadovoljavajuće rešenje i za Godišnji nacionalni program (ANP) i da se imenuje predsedavajući Saveta ministara”, kazao je Džaferović, preneli su sarajevski mediji.

On je dodao da je takvo rešenje moguće pronaći i da je to najbolje rešenje za BiH, ako za to postoji opredeljenost političkih lidera.

“Ako bi se slučajno dogodilo drugačije i ako ne bude konsenzusa unutar Predsedništva BiH, isključuje se mogućnost da Komšić i ja različito glasamo o ovom pitanju”, istakao je Džaferović.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je ranije danas da neće glasati za imenovanje mandatara za sastav Saveta ministara BiH, ako se ne usvoji odluka o upućivanju ANP-a za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Komentarišući sporazum lidera SDA, SNSD-a, i HDZ BiH o formiranju vlasti na nivou BiH, Džaferović je ocenio da “on predstavlja dobar okvir za deblokadu svih procesa u BiH”.

“Ovo je dobar okvir za deblokadu procesa formiranja vlasti, dobar okvir za deblokadu evropskog i NATO puta BiH i dobar okvir za deblokadu reformskog procesa”, naveo je on.

Džaferović smatra da institucije BiH treba da rade na primeni ovog sporazuma, dodavši da je za njega najvažnije to što su u njemu svi učesnici jasno potvrdili princip vladavine prava, kao temeljni princip po kojem funkcioniše svaka država, pa i BiH.

“Tamo je jasno rečeno da će se raditi u skladu s Ustavom, zakonom i odlukama institucija BiH. Ne možemo ići nazad, BiH može ići samo napred”, ocenio je on.

Beta