MOSKVA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prisustvovao je danas kod Moskve otvaranju godišnjeg Medjunarodnog aviaciono-svemirskog salona (MAKS) kao gost ruskog predsednika Vladimira Putina i izrazio interesovanje za kupovinu najnovijih ruskih borbenih aviona.

Turska, članica NATO, u julu je počela da dobija isporuku ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, uprkos protivljenju SAD koje su od Erdogana tražile da poništi taj dogovor s Moskvom, navodeći da će Ankara kupovinom tog oružja kompromitovati program proizvodnje borbenih aviona F-35 koji predvodi Vašington.

Erdogan nije promenio odluku, a administracija američkog predsednika Donalda Trampa izbacila je Tursku iz programa proizvodnje aviona F-35. Turski zvaničnici su nagovestili mogućnost da umesto F-35 kupe ruske avione Su-35.

Na otvaranju MAKS-a, Erdogan i Putin su jedan drugog nazvali “dragim prijateljem” i gledali prikaz najnovijih ruskih aviona.

Erdogan je zavirio u unutrašnjost vrhunskog ruskog borbenog aviona Su-57 i pitao da li je na prodaju strancima.

Putin je uz osmeh odgovorio Erdoganu “da može da ga kupi”.

Ruski predsednik je naveo da je Turskoj danas isporučena nova tranša opreme po ugovoru za sistem S-400, čija se vrednost procenjuje na više od dve milijarde dolara.

Putin je rekao da je Rusija spremna da isporuči Turskoj i svoje najnovije borbene avione i da je otvorena za zajedničku proizvodnju nekih oružanih sistema.

Dva lidera su podržala blisku ekonomsku saradnju svojih zemalja, ali su tokom razgovora o naporima na okončanju rata u Siriji ispoljila razlike u pristupu situaciji u sirijskoj provinciji Idlib.

Rusija i Iran snažno podržavaju predsednika Sirije Bašara Asada tokom osmogodišnjeg rata u toj zemlji, dok je Turska na strani sirijske opozicije.

Beta-AP