BEOGRAD – U Vrnjačkoj Banji od sutra do 17. avgusta održaće se 43. Festival filmskog scenarija na kome će se 14 ostvarenja takmičiti za nagrade.

Festival će otvoriti jedan od kandidata za nagradu, film “Kralj Petar I”, po scenariju Milovana Vitezovića i Petra Ristovskog, a u konkurenciji za nagrade su i “Psi umiru sami” scenariste Nikole Petrovića, “Aleksandra” po scenariju Saše Radojevića i “Ajvar” za koji su scenario napisale Ana Maria Rossi i Maja Todorović.

U konkurenciji za najbolji scenario su i filmovi “Četiri ruže” po scenariju Balše Labovića i Vasilija Nikitovića, koji će imati premijeru na festivalu, kao i film “Zlogonje” scenarista Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića, “Delirijum tremens” po scenariju Gorana Markovića, “O životu i o smrti” koji je napisao Predrag Perišić, te film “Teret” scenariste Ognjena Glavonića. Za jednu od tri nagrade žirija boriće se i filmovi “Taksi bluz” po scenariju Marka Backovića i Marka Jocića, “Šavovi” scenaristkinje Elme Tataragić, “Reži” scenariste Dragana Nikolića, “Južni vetar” koji su napisali Miloš Avramović i Petar Mihajlović i film “Pijavice” iz pera Davida Albaharija i Dragana Marinkovića. Ove godine o tri najbolja scenarija odlučivaće žiri koji čine dramaturg Biljana Maksić, dramaturg i scenarista Djordje Milosavljević i filmski kritičar Milan Nikodijević. Na festivalu će van konkurencije biti prikazani filmovi “Godine u (v)etru” autora Daneta
Stanojčića, a u programu “Preko plota” filmovi “Balkanska medja” u režiji Andreja Volgina, “Izmedju dana i noći” Andra Martinovića i “Koja je ovo država” Vinka Brešana. U tradicionalnoj Školi fimske dramaturgije “Slobodan Stojanović” u okviru festivala, jedan od gostiju predavača biće reditelj Slobodan Šijan, čiji će film “Ko to tamo peva” biti prikazan u okviru omaža Jugoslovenskoj kinoteci koja proslavlja 70 godina postojanja. Posetioce festivala očekuje i izložba “Velikani srpskog glumišta”, a biće predstavljene i knjige “Milena Dravić ili ključ snova” Anite Panić, kao i “O životu i o smrti” Predraga Perišića koja govori o bombardovanju zgrade RTS-a tokom NATO intervencije 1999. godine. Na festivalu će biti održan i stručni simpozijum “TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja”.

Beta