BANJALUKA – Godinu dana od pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića i dalje nisu poznati motivi, kao i to da li postoji i ko je nalogodavac tog krivičnog dela, saopštio je danas Klub novinara Banjaluka.

Klub novinara Banjaluka ocenio je da ovaj slučaj neće biti rešen niti završen dok god policija i nadležno tužilaštvo ne odgovore na ta pitanja.

“Pokušaj ubistva Kovačevića, novinara BN TV i portala Gerila info, ne može se smatrati rešenim ni zbog činjenice da je jedan od počinilaca Nedeljko Dukić i dalje na slobodi”, stoji u saopštenju.

Drugi napadač Marko Čolić osudjen je nepravosnažno zbog ovog krivičnog dela na četiri godine zatvora.

U poslednje dve godine Linija Udruženja BH novinari za pomoć novinarima ;registrovala je 118 slučajeva ugrožavanja bezbednosti, života i prava novinara u BiH.

Medju njima je najteži i najopasniji pokušaj ubistva Kovačevića.

Zabeleženo je i 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih pretnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja.

Klub novinara upozorio je da procesuiranje i kažnjavanje takvih slučajeva najčešće izostaje, što dodatno ugrožava bezbednost novinara, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih radnika na terenu.

“Zato je neophodno do kraja istražiti ovakve slučajeve i procesuirati odgovorne kako bi sankcije postale i vrsta prevencije“, piše u saopštenju.

Beta