KOSOVSKA MITROVICA – Gradjanska inicijativa SDP ocenila je danas da 19 meseci od ubistva lidera stranke Olivera Ivanovića, istražni organi u Prištini samo stvaraju utisak da rade na tom slučaju ali i dodala da “i dalje u Kosovskoj Mitrovici nijedan trg niti ulica” nisu dobili ime po Oliveru Ivanoviću “i pored čvrstih obećanja” vlasti u Beogradu. ;Navodeći da se i dalje ne zna ko je nalogodavac i izvršilac tog zločina, Inicijativa je u saopštenju podsetila da je sve što su prištinski organi uradili u okviru istrage u prethodnih mesec dana, to što su ponovo saslušali sekretaricu Olivera Ivanovića, Silvanu Arsović i to u svojstvu “osumnjičene i okrivljene”.

“Pokušavaju da je optuže za kamere koje navodno nisu radile od 4. do 16. januara 2018. godine i proradile deset minuta po ubistvu. Pozivaju se na balističke izveštaje stranih zemalja koje nisu hteli ni njoj ni njenom advokatu da dostave na uvid na samom saslušanju a ni posle toga. Mi ih pitamo: šta je sa ostalim snimcima uzetih sa drugih kamera”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da takvo postupanje govori o “funkcionisanju pravosudnog sistema na Kosovu gde svaki Srbin može biti osumnjičen i osudjen bez ikakvih dokaza”.

“Time istražni organi u Prištini samo potvrdjuju da istražne radnje nisu uradjene profesionalno od samog početka i da su radjene ad hok. To ih ne oslobadja odgovornosti i mi od njih očekujemo pronalaženje i procesuiranje ubice”, stoji u saopštenju.

Lider Gradjanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. ispred sedišta stranke u severenom delu Kosovske Mitrovice.

Zbog sumnje da je pomagao i organizovao grupu za ubistvo Ivanovića, Priština je izdala medjunarodnu poternicu za Milanom Radojičićem, potpredsednikom Srpske liste.

Za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića sumnjiče se još policajci Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, kao i Marko Rošić čiji je broj registarskih tablica pronadjen na cedulji u džepu ubijenog Ivanovića.

Beta