NOVI PAZAR – Novopazarska Hitna služba u dnevnoj smeni ima više posla nego inače. Zbog vrućina i kolabiranja na javnim mestima povećan je broj i intervencija na terenu. Tokom 24 sata, blizu 200 građana zatraži medicinsku pomoć.

Pacijenti, koji se javljaju Hitnoj službi su sa različitim zdravstvenim tegobama, koje su ugavnom nastale usled visokih temperatura. Primetno je i pogoršanje hroničnih bolesti. Tokom dana lekari ove službe obave oko 15 terena, dok je u dnevnoj smeni broj intervencija i do 50, što je praksa samo u letnjim mesecima.
Hidratacija je veoma bitna, ali i pravilna ishrana kako bi lakše podneli tropske vrućine, kažu lekari,te preporučuju adekvatnu zaštitu od sunca prilikom boravka napolju u vremenu od 10 do 18 sati.

U Srbiji će I narednih dana biti veoma toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom do 38 stepeni. Institut Batut dao je savete o tome kako treba voziti po vrućini.

“Ne treba da ulazite u automobil koji je stajao na suncu pre nego što ga provetrite. Klima uređaj bi trebalo da omogući da unutrašnja temperatura bude niža pet do sedam stepeni od spoljašnje. Potrebno je da pravite česte pauze tokom vožnje, na svaka dva sata pauza po 15 minuta. Takođe, treba piti dosta tečnosti“, savetuju stručnjaci iz Instituta Batut.

Nikada ne ostavljati dete u parkiranom vozilu na suncu, piše u saopštenju, jer „deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe“


rtvnp.rs