PRIŠTINA – Zamenik predsednika Islamske zajednice Kosova (IZK) Rešat Medžiti pozvao je danas gradjane Kosova i vernike na poštovanje i priznanje prava žena, kako je to Kuran garantovao.

Tokom govora na centralnoj ceremoniji klanjanja Kurban bajrama u velikoj Sultan Fatih džamiji u Prištini, Medžiti je rekao da Kuranom predvidjeno pravo žene na imovinu.

“Sa žaljenjem tvrdim da se verska sloboda i prava žena i dalje krše u mojoj zemlji na različite načine i oblike, lišavajući ih slobode koju im je Alah dodelio. Posebno njeno pravo na dostojanstven i slobodan život u bilo kojem segmentu života. Žena je i dalje lišena svog dela očeve imovine, što Kuran garantuje pre 1400 godina. Kurban Bajram trebalo bi služiti kao dodatna motivacija za poštovanje tih prava”, rekao je Medžiti.

Istovremeno je pozvao institucije da razvijaju i podstiču verski suživot, dodajući da je Kosovo kolevka verske tolerancije.

Kurban bajram je proslavljen u svim delovima i džamijama na Kosovu.

U sedištu Islamske zajednice Kosova danas su najvišem rukovodstvu IZK čestitali najviši zvaničnici Kosova, predstavnici drugih verskih zajednica i javni i kulturni radnici.

Beta