JERUSALIM – Izraelska vojska je napala mete kraj Damaska kasno sinoć u, kako je navedeno, uspešnom nastojanju da spreči napad iranskih dronova na Izrael.

Time je još više pojačana kampanja protiv iranske vojne aktivnosti u regionu.

Napad izveden kasno sinoć koji je izazvao sirijsku protivavionsku vatru bio je, kako se čini, jedan od najintenzivnijih udara izraelskih snaga na iranske mete u Siriji u poslednjim godinama.

Izraelski vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus rekao je da je snaga Al-Kuds Iranske revolucionarne garde koja saradjuje sa šiitskim milicijama planirala da pošalje više dronova s eksplozivom u Izrael.

On je objasnio da je Izrael pratio tu zaveru mesecima i da je u četvrtak sprečio Iran da pokuša da ostvari plan. Potom je Iran pokušao subotu da izvede isti napad.

“Bili smo u stanju da ometemo taj napad borbenim avionima”, rekao je portparol, dodavši da se šef generalštaba sastao sa visokim oficirima i da su snage u visokoj pripravnosti kraj sirijske granice.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je označio napad izraelskih ratnih aviona “velikim operativnim naporom”.

“Iran nema nigde imunitet. Ako neko ustane da te ubije, ubij ga prvi”, napisao je Netanjahu na Tviteru.

Izrael je potvrdio da je izveo stotine napada u Siriji u poslednjim godinama, većinom gadjajući konvoje oružja za koje je verovalo da su išli iz Irana i da su namenjeni libanskom proiranskom Hezbolahu.

Direktni sukobi Izraela i iranskih snaga bili su retki.

“To je bio značajan plan sa značajnim mogućnostima i planiran je nekoliko meseci. Nije to bilo nešto uradjeno na niskom nivou već sa vrha od Snage Kuds”, rekao je portparol.

Sirijska TV je objavila kasno sinoć da je protivvazdušba odbrana napala neprijateljske mete iznad Damaska i oborila dolazaće rakete pre nego što su stigle do meta. U TV izveštaju nije izneto više detalja.

Izrael smatra Iran najvećim neprijateljem i više puta se zarekao da neće dozvoliti da se za stalno vojno učvrsti u Siriji gde se iranske snage bore na strani sirijskog predsednika Bašara Asada u gradjanskom ratu u toj zemlji.

Američki zvaničnici su ovih dana rekli da su se izraelski napadi sa iranskih meta u Siriji proširili na iste mete u Iraku.

Beta-AP