JERUSALIM – Izraelske tehnološke kompanije razvile su sisteme za preuzimanje upravljanja nad neprijatelskim bespilotnim letelicama iz kojih mogu da izvuku podatke koje nose ili koje su snimile i da time spreče napade.

Zahvaljujući tim sistemima, izraelski operatori u potpunosti mogu da preuzmu upravljanje dronom i bezbedno ga prizemlje radi analize.

Direktor proizvodnje kompanije “Skajlok” Asaf Lejbovic rekao je za izraelski list “Harec” da taj sistem “može da otkrije neprijateljske dronove na udaljenosti do 3,5 kilometara i da istovremeno upravlja sa oko 200 takvih letelica”.

Vest o takvom sistemu objavljena je posle niza izveštaja o napadima u susednim arapskim zemljama, pripisanim Izraelu.

Izraelska vojska je u subotu uveče iz vazduha izvela akciju u Siriji da bi, kako je rekla, sprečila napad grupe iranskih dronova.

Kompanija “Skajlok” je pre dva meseca demonstrirala ;novi izum u čijem razvoju je učestvovala s drugima.

“Odredjujemo prostor u kojem hoćemo da preuzmemo kontrolu nad dronom, i možemo da prekinemo njegovu vezu s operatorom i prizemljimo ga, da proverimo šta nosi i kome pripada”, naveo je Lejbovic.

I druge izraelske kompanije razvijaju istu tehnologiju, piše “Harec”. Tako je firma “Rafael” nedavno predstavila sistem “ReDrone” koji mogu nositi i vojnici na terenu, i preuzimati kontrolu nad potencijalno naoružanim bespilotnim letelicama i prizemljiti ih, a da ih ne oštete što je bitno jer dronovi mogu biti eksplozivni.

Beta