AMAN/JERUSALIM – Ministarstvo spoljnih poslova Jordana je danas osudilo Izrael zbog upotrebe sile protiv Palestinaca na svetom mestu u Jerusalimu koje muslimani nazivaju “Uzvišeno utočište” (Haram al Šarif), a Jevreji “Brdo hrama”.

Desetine hiljada muslimanskih vernika okupile su se jutros na svetom mestu i kamenicama i drugim gadjala izraelske policajce, preneli su mediji.

Sukobi muslimanskih vernika i izraelske policije izbili su jutros dok se obeležavao islamski praznik kojim se slavi okončanje godišnjeg hodočašća u Meku, ali i jevrejski dan posta “Tiša B’Av”, kada Jevreji žale zbog razaranja drevnih hramova koji su nekada bili na Brdu hrama, i svih katastrofa u istoriji Jevreja.

Policija je saopštila da je šok-bombama i drugim sredstvima rasterala masu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Jordana Sufian Kudah je u saopštenju naveo da se “osudjuje nastavak bezočnog izraelskog kršenja (propisa) u odnosu na džamiju Al-Aksu, a najnovija je agresija izraelskih snaga na vernike”.

On je rekao da je Jordan, kao zaštitnik muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu, diplomatskim kanalom poslao protestno pismo Izraelu i pozvao ga da “poštuje svetost džamije i osećanja vernika”, optuživši Tel Aviv za “nedgovorne provokacije”.

Palestinski bolničari su rekli da je u Jerusalimu najmanje 14 ljudi ranjeno, medju njima jedna osoba teško. Policija je rekla da su ranjena četvorica policajaca.

Hanan Ašravi, iz rukovodstva Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), rekla je da Izrael “podgreva versku napetost” u Jerusalimu, ocenivši da su izraelski zvaničnici u potpunosti odgovorni za “ozbiljne posledice”, preneo je AP.

Nemuslimanima je policija jutros najpre zabranila da udju na Brdo hrama, ali se od zabrane kasnije odustalo i izraelski mediji navode da je ušlo čak 1.729 Jevreja, što je najveći broj ikada do sada zabeležen u jednom danu.

Ta današnja poseta jevrejskih vernika svetilištu protekla je tako što su ulazili kroz jednu kapiju i uz pratnju policije odmah izlazili kroz drugu.

To sveto mesto je u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze. Na tim teritorijama Palestinci nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu.


Beta