ZAGREB – Brod Atlantia, na kojem su ranije ove sedmice kod Hvara stradali italijanski turisti, nije ni smeo da se nađe na moru s obzirom na to da su neke prepravke na plovilu izvedene bez saglasnosti Hrvatskog registra brodova (HRB), tehničke ustanove ovlašćene za pregled tog prevoznog sredstva. 

Zagrebačkom Jutarnjem listu je iz HRB potvrđeno da su vlasnicu na svoju ruku u plovilo ugradili sporni agregat, koji uopšte nije bio predviđen za brodove.

Atlantia je, kažu, imala potrebne dozvole, one su bile izdate za stanje plovila, ali pre “intervencije”, a ugradnjom bilo kojeg bitnog dela sve dozvole automatski se stavljaju izvan snage.

“Ako se na plovilu neovlašćeno ugradi bitna oprema a da se o tome ne obavesti ili Ministarstvo ili HRB, plovidbene isprave automatski gube valjanost”, rekao je za Jutarnji pomoćnik direktora HRB-a Andro Viđak.

Prema tom zagrebačkom dnevniku, vlasnik i kapetan ugradili su u jedrenjak Fordov agregat koji košta 5000 kuna i koji nije smeo da bude ugrađen, jer je namenjen samo upotrebi na otvorenom prostoru.

Od isparenja otrovnog gasa ugljen-monoksida na brodu je umro itaijanski turista (57), dok je dvoje dece uzrasta pet i 11 godina otrovano sa teškim posledicama opasnim po njihov život.

Preostale tri osobe su imale samo glavobolju i mučninu.

Vlasnik i kapetan broda su bili privedeni, a nakon saslušanja oni su pušteni da se brane sa slobode.

Tanjug /Foto :Pixabay