BOGOTA – Kolumbijski predsednik Ivan Duke rekao je da će na Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku izneti predlog o regionalnom paktu za očuvanje Amazonije, kao odgovor na požare koji bukte na tom području koje nazivaju plućima planete.

“Želimo da vodimo pripreme za pakt očuvanja u kojem bi učestvovale zemlje kojima je amazonska teritorija zajednička”, rekao je predsednik u indijanskom selu Isla Ronda, na granici s Peruom i s Brazilom.

Situacija s požarima u Kolumbiji se ne može porediti s onom u Brazilu, ali moramo biti spremni, dodao je Duke, a prenosi Hina.

Duke je još u subotu uputio “poziv međunarodnoj zajednici da su za očuvanje amazonskih šuma osim reči potrebni financijska i naučna podrška”.

Kolumbijski predsednik je nakon telefonskog razgovora s brazilskim kolegom rekao da će se novac koristiti i za borbu s prekograničnim kriminalom povezanim s krijumčarenjem životinjskih vrsta u “plućima planete”.

Uz Kolumbiju i Brazil, amazonska prašuma se proteže kroz Peru, Boliviju, Venezuelu, Gvajanu, Francusku Gvajanu, Surinam i Ekvador.

Tanjug /Foto :Pixabay