MOSKVA – U Srbiji se podigao skandal zbog prisluškivanja visokih političara i činovnika, a u skandal je indirektno uvučena i Rusija zbog prisluškivanja bivšeg ambasadora Srbije i Crne Gore u Moskvi, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Citirajući izjave predsednika Aleksandra Vučića na TV Pink, gde je rekao da je 20 godina bio prisluškivan, list ocenjuje da je to odgovor na ranije optužbe srpske opozicije da su oni prisluškivani.

List podseća da je opozicija optužila predsednika da je nezakonito obelodanio državne tajne, da je vlast objasnila da predsednik ima pravo na to, a da stručnjaci smatraju da je trebalo da poštuje proceduru.

Komersant navodi da je Vučić dao još jednu “zanimljivu izjavu” o tome da je bivši ambasador u Moskvi Milan Roćen tajno prisluškivan po nalogu vlasti Srbije, čiji je predsednik tada bio Boris Tadić.

List podseća da se audio-snimci i transkripti telefonskih razgovora Roćena koji je sada glavni savetnik crnogorskog predsednika, odnose na 2005 i 2006. godinu, a da ih već neko vreme objavljuje portal In4s, “koji ima reputaciju izrazitog protivnika crnogorskih vlasti i glasnogovornika srpskih specijalnih službi”.

“Po objavljivanju tih zapisa, mnogi u Crnoj Gori, a i u Srbiji su ocenili da su prisluškivanje obavljale ruske specijalne službe. Ali, eksperti su obratili pažnju da je transkript razgovora na ruskom jeziku očigledno uradio čovek kojem ruski nije maternji jezik”, piše list.

Pored toga, dodaje Komersant, “komentari samog portala ne ostavljaju sumnju da je glavni cilj objavljivanja diskreditacija crnogorskog referenduma o nezavisnosti 2006. godine, koji je Rusija priznala medju prvima”.

Dnevnik dodaje da je na to ukazao i Vučić, izjavivši da je Rusija teško mogla da bude zainteresovana za objavljivanje razgovora bivšeg ambasadora u Moskvi, i da je time rukovodio Ranko Tadić, blizak rodjak tadašnjeg predsednika.

Beta