SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da je izjava predsednika Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH Bože Ljubića da je “Herceg-Bosna putokaz kojim treba da ide i BiH” besmislica koju ne može da komentariše.”Baš je pametan. Čudo jedno. Zar nije i on ništa naučio iz nedavne prošlosti. To što on zove putokazom, pre godinu je osudjeno u Hagu, Haškom tribunalu”, kazao je Komšić novinarima u Zenici na svečanosti obeležavanja 830. godišnjice objave Povelje Kulina bana.

Ljubić je ranije rekao novinarima da je “Herceg-Bosna” putokaz u kojem smeru bi trebalo tražiti rešenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH, i ;da je bila ispravna odluka tadašnjeg hrvatskog rukovodstva da je osnuju.

“Hrvatska Republika ‘Herceg-Bosna’ uključena je kao legalni i legitimni privremeni administrativni aranžman jednak privremenom administrativnom aranžmanu BiH, najpre u Vašingtonu u Federaciju BiH, a kasnije u Dejtonu, kada je Vašingtonski sporazum postao sastavni deo Dejtonskog sporazuma. Na taj način je Hrvatska Republika ‘Herceg-Bosna’ ugradjena u temelje savremene BiH”, naveo je Ljubić.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da niko u BiH ne može unilateralno, jednostrano diktirati bilo kakva rešenja.

“Svi koji bi želeli da diktiraju i da stvari u ovoj zemlji idu onako kako oni misle, grdno se varaju. Stvari mogu ići samo onako kako se dogovorimo svi unutar BiH”, kazao je Džaferović.

Po njegovim rečima, ako se dogovorom može napraviti neko bolje rešenje, onda će se napraviti, a ;”ako ne možemo, imamo postojeća rešenja, postojeće zakone”, istakao je Džaferović i dodao kako se ti zakoni moraju i poštovati.

Beta