SENT POL – Članice Kongresa SAD iz Demokratske stranke Ilhan Omar i Rašida Tlaib oštro su kritikovale Izrael jer im je zabranio da udju u tu zemlju i pozvale kolege kongresmene da idu u posetu umesto njih.

Omar, kongresmenka iz Minesote, ocenila je da američki predsednik Donald Tramp i premijer Izraela Benjamin Netanjahu potiskuju sposobnost kongresmena da ispune svoju ulogu nadzora.

“Ja bih ohrabrila moje kolege da idu u posetu, sastanu se s ljudima s kojima je trebalo da se mi sastanemo, vide stvari koje je mi trebalo da vidimo, čuju njihove priče koje je mi trebalo da čujemo”, rekla je sinoć Omar na konferenciji za novinare.

Ona smatra da se ne sme dopustiti Trampu i Netanjahuu da uspeju “u skrivanju okrutne realnosti okupacije”.

Tramp je urgirao da Izrael zabrani ulazak prvim muslimankama izabranim u Kongres zbog njihove podrške medjunarodnom pokretu bojkota, prestanka investiranja i sankcija (BDS) protiv Izraela.

On je na Tviteru objavio da bi dozvola za posetu bila odraz slabosti.

Tlaib i Omar, koje su planirale da posete Jerusalim i okupiranu Zapadnu obalu, oštro kritikuju odnos Izraela prema Palestincima.

Rašida Tlaib, Palestinka rodjena u SAD, iz Mičigena, planirala je takodje da poseti svoju staru baku na Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici su naknadno popustili i rekli da ipak može da poseti baku.

Ona je medjutim izjavila da je baka u telefonskom razgovoru apelovala na nju da ne dodje pod ponižavajućim uslovima.

Dvema kogresmenkama su se u ponedeljak pridružili stanovnici Minesote koji su rekli da su i oni svojevremeno doživeli ograničenja na putovanja.

Medju njima je bila jedna Palestinka, takodje rodjena u SAD, koja je rekla da nikada nije mogla da poseti domovinu svojih roditelja.

Izrael kontroliše ulazak i izlazak sa Zapdne obale koju je osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s Jerusalimom. Iste godine je osvojen i pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Portparol Bele kuće Hogan Gidli nastavio je da kritikuje dve članice Kongresa rekavši da imaju “dobro dokumentovanu istoriju antisemitskih izjava, antisemitskih društvenih postova i antisemtskih odnosa”.

“Izrael ima pravo da spreči ljude koji žele da ga unište da udju u zemlju”, rekao je on.

Pristalice pomenutog pokreta bojkota kažu da je to nenasilan protest protiv izraelske vojne vladavine nad Palestincima, ali Izrael tvrdi da se radi o pokušaju delegitimizovanja države i njenog brisanja sa mape sveta.

Beta AP