PRIŠTINA – Od 21. novembra prošle godine, kada je uvedena taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prema podacima Kosovske carine, nije došlo do značajnog povećanja krijumčarenja robe iz Srbije.

kosovska-carina-nakon-uvodenja-takse-promenjena-vrsta-krijumcarene-robe-iz-srbije Foto: RTK
Portparol Kosovske carine Adriatik Staviljeci, kaže da je većina prokrijumčarene robe iz Srbije, ali je, prema njegovim rečima, posle nametnute takse krijumčarena samo prehrambena roba.

“Pre uvođenja te mere imali smo robu koja je krijumčarena, ali je imala veću vrednost, dok sada imamo povećanje krijumčarenja prehrambenih proizvoda”, rekao je Staviljeci.

Međutim, predstavnici biznisa na Kosovu procenjuju da se srpska roba stalno krijumčari, posebno u severnom delu Kosova.

Prema rečima Skendera Krasnićija, predsednika odbora Poslovne komore Kosova, krijumčarenje nije stalo ni posle takse koju je nametnula kosovska vlada. Prema njegovim rečima, krijumčarenje se samo povećalo.

“Krijumčarenje sa Srbijom je kontinuitet od rata i do danas nije prestalo. To je zbog neefikasnosti naših institucija. Danas imamo u nekim delovima Kosova, gde živi uglavnom srpska manjina, gde se srpski proizvodi uvode bez carine i prodaju u valuti koja je u suprotnosti sa Ustavom Kosova”, izjavio je Krasnići Radiju Slobodna Evropa.

Prema podacima carine, uvoz iz Srbije na Kosovo pao je otkad je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pre takse, procenjeno je da je Srbija izvozila robu na Kosovo u vrednosti od pola miliona evra dnevno. Kako je najavljeno ova mera će ostati na snazi i nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja.

Vršilac dužnosti ministra trgovine i industrije Endrit Šalja izjavio je za Radio Slobodna Evropa da bi sledeća vlada takođe trebalo da zadrži odluku o carinskoj taksi koja je uvedena prošle godine.

Prema njegovim rečima, taksa ne može da se ukine ako postoje razlozi zbog kojih su institucije donele tu odluku.

“Odluke su vlade. Vlada je u ostavci, ali sada ne znači da zemlja nema institucije i da se povlači svaka odluka koja je doneta. Odluke se i dalje sprovode i nadam se da će sledeća vlada, koja dolazi, zadržati taksu na snazi dok se ne eliminišu razlozi koji su nas primorali da donesemo takvu odluku”, rekao je Šalja.

On je dodao da su inspektori ministarstva trgovine i industrije, na prodajnim mestima širom Kosova, pronašli malu količinu ilegalno uvezene robe.

“Do sada, posle brojnih inspekcija inspektorata ministarstva trgovine i industrije, u mnogim prodajnim mestima na teritoriji Kosova, nismo pronašli robu koja je ušla na teritoriju Kosova, suprotno zakonima na snazi”, istakao je Šalja.

Predsednik Upravnog odbora Privredne komore Kosova Skender Krasnići kaže da taksa ne pomaže lokalnim biznisima, već im je nanela štetu.

“Mislimo da je reciprocitet bolji od takse, jer stotine kosovskih proizvoda ne mogu da ulaze u Srbiju, jer da bi prošli kroz Srbiju, moraju da otvaraju firme u Srbiji, što ne važi za srpske proizvode koji ulaze na Kosovo”, rekao je Krasnići.

Posle odluke vlade Kosova donete 21. novembra 2018. na robu koja je poreklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kosovska carina je preduzela meru koja je povećala kapacitet kontrola na svim prelazima da bi se sprečilo krijumčarenje.